Stiri si noutati

Airbus confirma strategia sa de cooperare cu China

Airbus a anuntat, miercuri, intarirea strategiei de cooperare cu China, pentru consolidarea pozitiei sale pe o piata in care consortiul european spera sa vanda 200 de avioane de tipul A380 in urmatorii 20 de ani, informeaza AFP.

"Cooperarea noastra cu China nu a atins pana in prezent, ca aprovizionare, decat o valoare de 15 milioane de dolari. Estimam o valoare de 60 de milioane de dolari in anul 2007 si 120 de milioane de dolari de in urma cu cinci ani", a declarat purtatorul de cuvant al companiei in China, Gu Wei, precizand ca grupul nu exclude creearea unor societati mixte.

Airbus, asemeni concurentului si liderului de pe piata, grupul american Boeing, intentioneaza sa multiplice contractele cu furnizorii locali.

De la mijlocul anilor 1980, cinci uzine locale furnizeaza piese pentru usile, aripile si botul avionului. Chiar daca acest consortiu european de aviatie nu are in proiect construirea unui intreg aparat in tara asiatica, o majorare a volumului de componente fabricate aici va permite intarirea pozitiei companiei pe a treia piata aeronautica mondiala. Consortiul planifica fabricarea in intregime a aripilor modelului A320 in China.

Unul din obiectivele avute in vedere de aceasta politica de cooperare cu furnizorii chinezi este aceea de a vinde gigantul A380, tinand cont de faptul ca deja compania China Southern a achizitionat cinci exemplare. Grupul european a vandut peste 200 de avioane Chinei, din anul 1985 incoace, iar anul acesta a primit comanda din partea chinezilor pentru inca 59 de avioane, de la cinci companii, aceasta cifra reprezentand 20 la suta din numarul total al comenzilor inregistrate. De curand, China a semnat un contract de achizitionare a unui numar de 20 de avioane Airbus A330, pentru suma de 3,1 miliarde de dolari. De asemenea, patru companii aeriene chineze au convenit sa achizitioneze un numar de 42 de aparate Boeing 787 "Dreamliner" pentru aproximativ 5,04 miliarde dolari (patru miliarde euro). Aceste comenzi ferme fac parte dintr-un acord preliminar pentru 60 de aparate Boeing 787 convenit in luna ianaurie 2005 de Boeing si un numar de sase companii aeriene chineze. Boeing a anuntat ca noul 787 va avea un pret de catalog de 120 milioane dolari (97 milioane euro), desi in mod obisnuit companiile aeriene obtin reduceri semnificative in cazul unor comenzi importante. Noul Boeing 787 "Dreamliner" urmeaza sa intre in serviciu in 2008, urmand sa rivalizeze cu proiectul Airbus A350 al constructorului european. Pana la aceasta data, Boeing a primit un numar de 143 comenzi ferme si alte 109 angajamente pentru Boeing 787.

Airbus estimeaza ca vanzarile ar putea atinge 1.600 de aparate in urmatoarele doua decenii, in China, in timp ce Boeing estimeaza 2.000 de aparate.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *