Stiri si noutati

ALRO a contactat un imprumut sindicalizat in valoare de 155 milioane dolari

Producatorul de aluminiu ALRO Slatina a contractat un imprumut sindicalizat in valoare de 155 de milioane de dolari de la un consortiu de banci condus de Bank Austria Creditanstalt AG/HVB Romania SA, se arata intr-un comunicat remis Rompres.

Celelalte banci implicate in proiect sunt WestLB AG, Banca Comerciala Romana si Alpha Bank.

Imprumutul sindicalizat este impartit in trei linii de creditare. Prima are o valoare de 53 de milioane de dolari si este contractata direct de ALRO. Aceasta linie de creditare a fost acordata pe cinci ani, cu o perioada de gratie de 15 luni de la semnare si cu o dobanda LIBOR plus 1,5 la suta pe an. Suma urmeaza sa fie utilizata pentru continuarea programului de investitii tehnologice si pentru refinantarea investitiilor din anii precedenti.

O alta linie de creditare contractata direct de ALRO este de tip revolving, in valoare de 50 de milioane de dolari, se va derula pe o perioada de un an si are o dobanda LIBOR plus 1,4 la suta pe an. Banii sunt destinati platii in avans a energiei electrice pentru perioada aprilie – decembrie 2005. ALRO Slatina a garantat cele doua linii de creditare prin cesiunea de creante rezultate din contractele comerciale.

Cea de a treia linie de creditare, in valoare de 52 de milioane de dolari a fost contractata direct de catre Marco Industries, proprietarul ALRO Slatina. Acest imprumut are o dobanda LIBOR plus 2 la suta, o perioada de gratie pana in mai 2006 si este destinat refinantarii achizitiei ALRO.

Contractul cu cele patru banci a fost semnat in martie 2005, dupa aproximativ noua luni de negocieri.

"Perioada de negocieri de circa noua luni de zile a fost foarte intensa si a constat in principal in analizarea amanuntita atat a ALRO Slatina, beneficiarul celor doua linii de creditare, cat si a Marco Industries, beneficiarul celei de a treia linii de creditare", a explicat Marian Nastase, vicepresedintele Consiliului de Administratie de la ALRO Slatina.

In ultimii trei ani, la ALRO au fost investiti 145 de milioane de dolari, in special in modernizarea liniilor de productie si in protectia mediului. Numai anul acesta investitiile vor atinge 25 de milioane de dolari.

Productia de aluminiu a crescut in fiecare an, estimandu-se atingerea unui nivel de 260.000 de tone pe an in 2006. Cifra de afaceri in 2004 a fost de aproximativ 500 de milioane de dolari. Veniturile operationale brute ale ALRO au atins 401 milioane euro, iar profitul operational a fost de 41,9 milioane de euro. Profitul net a fost de 31,5 milioane de euro.

Alro este cel mai important producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est si singurul producator de aluminiu si aliaje pe baza de aluminiu din Romania. Capacitatea sa de productie instalata este de peste 260.000 de tone anual. ALRO este cotata la Bursa de Valori Bucuresti.

Principalele piete de desfacere pentru aluminiul produs la ALRO sunt Uniunea Europeana (Italia, Grecia, Germania, Franta, Marea Britanie, Ungaria etc.), Turcia, tarile din zona Balcanilor. Compania exporta, de asemenea, in Statele Unite, Israel, Coreea de Sud si Arabia Saudita. Compania detine certificarea ISO 9001 pentru managementul calitatii, produsele sale respectand standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange – LME).

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *