Stiri si noutati

Alro Slatina a preluat Alum Tulcea pentru 9 milioane dolari

Producatorul de aluminiu ALRO Slatina a preluat compania de alumina ALUM Tulcea, valoarea totala a tranzactiei fiind de aproximativ noua milioane dolari, potrivit unui comunicat de presa remis miercuri de Alro Slatina.

Achizitia ALUM Tulcea face parte din strategia de integrare pe verticala aplicata de Marco Industries, proprietarul producatorului de aluminiu. Initial, din grup faceau parte un producator de aluminiu – ALRO Slatina, o companie de materiale derivate din aluminiu – ALPROM, iar acum s-a alaturat si ALUM – furnizorul de materie prima.

"Tranzactia ALRO – ALUM s-a facut in conformitate cu reglementarile pietei de capital si a tinut cont de valoarea de piata a producatorului de alumina, fiind chiar superioara acesteia", a declarat Marian Nastase, vice-presedintele Consiliului de Administratie al ALRO. "Pretul mai mare platit pentru ALUM va face ca interesele actionarilor minoritari sa fie mai bine protejate. In viitor, vom face o oferta publica de preluare, prin care cei care detin actiuni si vor dori sa le vanda, vor putea obtine un pret mai bun", a mai spus Marian Nastase.

Strategia de dezvoltare aplicata de Marco Industries la ALRO Slatina se va extinde si asupra ALUM Tulcea. Astfel, ALRO indeplineste deja toate obligatiile privind protectia mediului stabilite de Uniunea Europeana. Investitiile realizate de companie in programele de mediu au fost de peste 70 de milioane de dolari, iar emisiile de noxe ale ALRO sunt sub limitele acceptate de Uniunea Europeana.

Aceeasi situatie este inregistrata si la ALPROM, ale carei emisii sunt sub limitele impuse de UE.

"La ALUM Tulcea exista probleme serioase de mediu, pentru care avem programe la fel de serioase. Acestea ne vor permite sa aducem producatorul de alumina la acelasi nivel, din punct de vedere al respectarilor normelor de mediu, ca si ALRO si ALPROM", potrivit precizarilor facute de Marian Nastase.

In ultimii trei ani, la ALRO au fost investiti 145 de milioane de dolari, in special in modernizarea liniilor de productie si in protectia mediului. Numai in anul 2005, investitiile tehnologice vor atinge 25 de milioane de dolari.

Productia de aluminiu a crescut in fiecare an, estimandu-se atingerea unui nivel de 260.000 de tone pe an, in 2006. Cifra de afaceri a ALRO a fost de aproximativ 500 milioane dolari, in 2004. Veniturile operationale brute ale ALRO au atins 401 milioane euro, iar profitul operational a fost de 41,9 milioane de euro. Profitul net a fost de 31,5 milioane de euro.

Alro este un important producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est si singurul producator de aluminiu si aliaje pe baza de aluminiu din Romania. Capacitatea anuala de productie instalata este de peste 260.000 tone anual. ALRO este o societate pe actiuni, cotata la Bursa de Valori Bucuresti. Principalele piete de desfacere pentru aluminiul produs la ALRO sunt Uniunea Europeana (Italia, Grecia, Germania, Franta, Marea Britanie, Ungaria etc.), Turcia, tarile din zona Balcanilor. Compania exporta, de asemenea, in Statele Unite, Israel, Coreea de Sud si Arabia Saudita. Alro detine certificarea ISO 9001 pentru managementul calitatii, produsele sale respectand standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange – LME).

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *