Stiri si noutati

ANAF – Cesiunea de actiuni la RAFO Onesti nu implica in nici un fel statul

RAFO Onesti si Alfa Oil sunt societati cu capital privat, iar transferul actiunilor intre aceste doua societati nu implica in nici un fel statul, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala /ANAF/, referitor la cesiunea pachetului de actiuni detinut de firma Balkan Petroleum la RAFO Onesti.

ANAF apreciaza ca schimbarea actionariatului la RAFO poate fi un lucru pozitiv, ”daca Alfa Oil este o societate serioasa”.

In ceea ce priveste transferul dreptului de propietate asupra creantelor, precizeaza ANAF, acesta nu afecteaza in nici un fel creantele Fiscului asupra societatii RAFO Onesti si nici litigiile in care ANAF este parte alaturi de Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului /AVAS/.

In plus, transferul creantelor bugetare de la ANAF la o firma din cadrul Alfa Oil trebuie sa tina cont si de rezultatul litigiilor la care Fiscul este parte.

In momentul de fata, Curtea de Apel Bacau a casat cu trimitere spre rejudecare incheierea judecatorului sindic de admitere in principiu a planului de reorganizare, ceea ce presupune ca, in prezent, trebuie sa se reia votul in adunarea creditorilor cu privire la admiterea planului de reorganizare in conditiile in care orice fel de conversie a creantelor Fiscului in actiuni se face numai cu acordul creditorului bugetar, acest lucru fiind acum prevazut in mod expres in legea falimentului, conform ultimei modificari.

"In concluzie, transferul drepturilor de proprietate asupra Balkan Petroleum si a creantelor VGB, Faber si Tender catre Alfa Oil nu afecteaza in nici un fel dreptul Fiscului ca si creditor. In continuare ANAF va face toate demersurile juridice si extrajuridice pentru recuperarea creantelor bugetare", a declarat presedintele ANAF, Sebastian Bodu.

Statul are de recuperat creante de la RAFO Onesti in valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari.

In urma cu cateva luni, ANAF a castigat recursul in dosarul aflat pe rolul instantelor din Brasov, impotriva planului de reorganizare a RAFO Onesti, care cuprindea conversia datoriilor in actiuni.

In data de 30 martie 2005, AGA societatii RAFO Onesti a aprobat majorarea capitalului social prin conversia creantelor bugetare si ale creditorilor privati, ca parte a programului de reorganizare a companiei, aprobat de judecatorul sindic al Tribunalului Bacau, in decembrie 2004. Conversia creantelor in actiuni a fost aprobata la valoarea nominala de 25.000 de lei/actiune.

 Statul roman poate recupera integral creantele, in valoare de 200 de milioane de dolari detinute la RAFO Onesti, prin vanzarea actiunilor rezultate din conversia acestor creante, declara la acel moment conducerea companiei Balkan Petroleum /BkP/, actionarul majoritar al RAFO Onesti.

In luna aprilie, conducerea ANAF a primit vizita unei delegatii a companiei Alfa Oil din Elvetia, condusa de directorul executiv Uri Bider, pentru a discuta despre creantele detinute de statul roman la societatea RAFO Onesti.

La aceasta intalnire, la care au participat si reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului /AVAS/, firma elvetiana a prezentat o serie de aspecte referitoare la activitatea si potentialul financiar al companiei si a reiterat intentia de a cumpara creantele detinute de stat la RAFO Onesti.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *