Stiri si noutati

AVAS sustine continuarea productiei la Azomures

Reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului /AVAS/ s-au intalnit luni, la sediul AVAS, cu conducerea companiei Azomures SA Targu Mures, pentru a evalua situatia prezenta a combinatului in vederea gasirii unor solutii pertinente pentru continuarea productiei si rezolvarea conflictului de munca aparut intre sindicate si patronat.

In acest sens, AVAS este dispusa sa sustina, ca mediator, obtinerea unui punct de vedere comun in privinta viitorului Azomures S.A, amintind ca atributiile Autoritatii sunt exclusiv cele ce decurg din activitatea de monitorizare a respectarii de catre cumparator a clauzelor asumate prin contractul de privatizare, potrivit unui comunicat al AVAS.

 AVAS mentioneaza ca, in prezent, cumparatorul societatii Azomures respecta clauzele sociale incluse in contractul de privatizare semnat de catre FPS in data de 24 decembrie 1997, care cuprindeau, printre altele, mentinerea locurilor de munca existente la data privatizarii pe o perioada de patru ani de la data semnarii contractului.

La intalnirea de la sediul AVAS au participat vicepresedintele AVAS pe probleme de privatizare, Laszlo Gyerko, vicepresedintele pe probleme de postprivatizare, Corin Nicolae Lunganu, reprezentantul Ministerului Economiei si Comertului si presedintele director executiv al Azomures S.A. Targu Mures, Fuat Kalgay.

In cadrul discutiilor, Fuat Kalgay a aratat ca problemele cu care se confrunta fabrica rezida, in principal, in cresterea pretului metrului cub de gaz la nivel international. Astfel, avand in vedere ca peste 60 la suta din costurile procesului de productie sunt reprezentate exclusiv de gaz – principala materie prima in fabricarea ingrasamintelor – iar, la nivel international, pretul produsului finit este in scadere, pot aparea probleme in privinta raportului investitii / profit.

Referitor la pretul de achizitionare a metrului cub de gaz metan, reprezentantul MEC a aratat ca acesta este unul corect, rezultat in urma negocierilor cu Romgaz. S.C. Azomures S.A, in calitate de consumator eligibil, este unul dintre cei mai mari consumatori de gaz metan din Romania, ce are capacitatea tehnologica de achizitie a unui volum ridicat de gaz pe intreaga perioada a unui an si care aplica un sistem de plati in avans.

Un alt factor de dezechilibru in activitatea societatii este, sustine Kalgay, piata de desfacere interna in continua scadere, ce nu poate acoperi decat un sfert din capacitatea combinatului, fara a lua in calcul productia celorlalte societati de profil din Romania.

Reprezentantii AVAS – actionar minoritar la Azomures cu 7,69 la suta din capitalul social – si-au exprimat convingerea ca situatia din societate se va detensiona, mai ales ca, recent, Guvernul a aprobat un program de subventii, sustinut de ministerul Agriculturii, in vederea achizitionarii de ingrasaminte. Conducerea AVAS a explicat ca, o data cu apropierea integrarii in Uniunea Europeana, economia, in general, si agricultura, in particular, vor profita de investitii substantiale care se vor rasfrange in cresterea cantitatii necesare de ingrasaminte.

Comisia de Inscriere la Cota a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a hotarat monitorizarea activitatii societatii Azomures Tg. Mures in perioada imediat urmatoare, precum si invitarea conducerii companiei la o proxima sedinta a comisiei in vederea analizei perspectivelor societatii.

In sedinta Comisiei de Inscriere la Cota, care a avut loc joi la sediul BVB, a fost analizata si dezbatuta situatia recenta a societatii Azomures SA, ca urmare a deciziei Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor societatii, din data de 9 august 2005, de incetare pe o perioada nedeterminata a activitatii de productie si punerea in aplicare a masurilor de concediere colectiva in cel mai scurt timp posibil.

Actiunile companiei Azomures Tg. Mures au fost reluate vineri la tranzactionare pe piata bursiera, dupa ce au fost suspendate pentru desfasurarea, marti, a adunarii generale a actionarilor.

Problema incetarii activitatii companiei s-a pus inca de la mijlocul lunii martie, cand actionarii Azomures Tg. Mures au hotarat ca societatea sa-si inceteze activitatea de productie daca, urmare a majorarii pretului gazului metan, costurile de productie vor deveni mai mari decat pretul ingrasamintelor chimice pe piata externa.

Compania Azomures fabrica ingrasaminte si alte produse chimice si are un capital social de 526,03 miliarde lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei/actiune. Principalii actionari ai companiei sunt Transworld Fertilizers Holding Luxemburg /55,97 la suta din capitalul social/, Broadhurst Investments Ltd si Lindsell Ent. Ltd. /20,75 la suta/, Azomures Holding /9,99 la suta/ si AVAS /7,69 la suta/.

In ultima luna, pretul actiunilor Azomures a crescut cu 9,46 la suta, iar de la inceputul anului a scazut cu 49,88 la suta. 

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *