Stiri si noutati

Comisarii GNM au analizat cele patru poluari accidentale inregistrate in noiembrie

Comisariatele regionale ale Garzii Nationala de Mediu au prezentat comisarului general al GNM, Silvian Ionescu, situatia poluarilor accidentale produse in perioada 1-15 noiembrie 2005, la SC Mital Steel SA Galati, SNP Petrom, judetul Constanta, cursul paraului Voiniceni si la SC Ecosid SA Hunedoara.
Astfel, dupa ce pe 9 noiembrie s-a produs o surpare in vestul haldei de zgura ce apartine SC Mital Steel SA Galati, comisarii GNM au dispus masuri de deblocare a circulatiei apei pe portiunea dopului format, decolmatarea si refacerea canalului de drenare a baltii cu o latime de 30 m si masuri specifice pentru evitarea producerii unor evenimente similare in zona haldei de zgura Balta Malina. Initial, s-a constatat alunecarea haldei de zgura pe o portiune de circa 200 m lungime, care a antrenat o cantitate de 700.000 mc zgura, pamant si slam pe malul opus, opturand in totalitate scurgerea apei din balta Malina nord in balta Malina sud.
Pe 1 noiembrie, conducta de transport produse petroliere a SNP Petrom SA, judetul Constanta, a fost perforata in scopul sustragerii produselor petroliere in zona Km 23, malul drept al Canalului Poarta Alba – Midia Navodari. A fost deversata o cantitate de aproximativ 1-1,5 mc, producandu-se poluarea taluzului canalului navigabil pe o suprafata de circa 2.000 mp. S-a intervenit operativ cu nave de tip Depol, au fost montate baraje absorbante la evacuarea din canal, s-au aplicat substante biodegradabile pe suprafata apei, iar tranzitarea zonei de convoaie s-a realizat cu restrictii. Actiunea de depoluare a continuat si cu indepartarea solului si vegetatiei afectate.
Pe 17 noiembrie, comisarii GNM Hunedoara au fost informati de reprezentanti ai SC Ecosid SA Hunedoara asupra producerii unui fenomen de poluare atmosferica in zona Uzinei cocsochimice-sectia debenzolare. S-a intervenit imediat pentru reducerea fenomenului de poluare atat cu personal propriu cat si cu sprijinul Departamentului de Pompieri. S-au prelevat probe de aer de Laboratorul APM Hunedoara. Nu s-au inregistrat victime, sau persoane accidentate si intoxicate.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *