Stiri si noutati

Conglomeratul Sistema a achizitionat participatii in sapte firme petroliere ruse

Conglomeratul rus Sistema a anuntat vineri ca a achizitionat participatii minoritare in sapte firme energetice din Republica rusa Bashkortostan pentru 503 milioane dolari, informeaza Reuters.

Sistema a precizat ca a preluat o participatie de 19,9 procente din actiunile firmelor Novoil, Ufimsky, Ufaneftekhim, Bashneft si Ufaorgsintez, precum si 18,57 la suta din actiunile firmei Bashnefteproduct si 10,08 la suta din actiunile firmei Bashkirenergo. Tranzactiile reprezinta o actiune importata demarata de Sistema, al carui principal activ il reprezinta operatorul telefonie mobila Mobile TeleSystems, liderul de pe piata rusa, in urma operatiunii de flotare a actiunilor sale la bursa londoneza, operatiune din care a strans aproximativ 1,6 miliarde dolari.

"Aceste achizitii ne vor permite sa maximizam profitul varsat actionarilor nostri. Acest lucru nu semnaleaza insa o departare de activitatile noastre de baza, respectiv activitatile de servicii de consum", a declarat directorul executiv al Sistema, Vladimir Yevtushenkov.

Actiunile companiilor petroliere au fost vandute de Bashkir Capital, o societate controlata de Ural Rakhimov, fiului presedintelui Republicii Bashkortostan. Amplasata la capatul sudic al Muntilor Urali in apropiere de Kazakhstan, Republica Bashkortostan este considerata a fi un fel de feuda personala a presedintelui Murtaza Rakhimov, odata unul dintre favoritii presedintelui rus, Vladimir Putin. Analistii sunt de parere ca Rakhimov nu a fost presat sa vanda din motive financiare, cat din cauza presiunilor politice.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *