Stiri si noutati

Firmele rom?nesti sunt dezavantajate fata de cele din UE, chiar daca autoritatile le trateaza egal

Firmele romanesti sunt dezavantajate fata de cele din Uniunea Europeana /UE/, chiar in conditiile in care autoritatile le trateaza egal, considera presedintele Asociatiei Brokerilor din Romania, Siminel Andrei.
"Romania se finanteaza mai scump decat UE. Costul banilor pentru compania straina este mai scazut decat pentru firma romaneasca. Firmele din Romania trebuie, astfel, sa abordeze numai proiecte cu o profitabilitate mare", a declarat Siminel Andrei la Forumul financiar sud-est european.
Conform datelor prezentate de presedintele Asociatiei Brokerilor, costul finantarii pentru o companie romaneasca este in medie de 15 la suta, incluzand un cost bancar mediu de sapte la suta, riscul de industrie de doi la suta, riscul de obtinere a profitului de doi la suta si riscul de business de doi la suta, in timp ce pentru o companie din UE costul mediu este de 12 la suta, din care un cost bancar mediu de patru la suta, riscul de industrie de doi la suta, riscul de profit de trei la suta si riscul de business de trei la suta.
Astfel, o companie romaneasca ar trebui sa abordeze numai proiecte cu o rentabilitate de peste 15 la suta.
"Exista o diferenta majora de competitivitate. Firma din afara are un avantaj (…) Economia romaneasca va fi detinuta din ce in ce mai mult de firme din afara. Ca roman nu sunt pregatit pentru acest lucru, dar poate ca ar trebui sa privesc dintr-o alta perspectiva", a spus Siminel Andrei.
Invitat in cadrul forumului mentionat la sectiunea despre finantarea prin piata de capital si emisiunile de obligatiuni ipotecare, presedintele Asociatiei Brokerilor din Romania a apreciat ca marile companii in zona imobiliara vor fi finantate din afara Romaniei, iar restul se vor finanta de pe piata de capital autohtona.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *