Stiri si noutati

Ford si Toyota retrag aproximativ cinci milioane camionete si vehicule de teren

Ford si Toyota, doi dintre cei mari constructori auto mondiali, au anuntat miercuri seara ca vor rechema la service aproximativ cinci milioane camionete (pickup truck) si vehicule de teren (sport utility vehicle-SUV) de pe piata americana, pentru a raspune ingrijorarilor legate de posibilitatea aparitiei unor defectiuni la motor si la sistemul de directie, informeaza AP.

In cazul anuntului facut de Ford Motor Co., al treilea constructor auto mondial si al doilea de pe piata americana, este vorba de aproximativ 3,8 milioane camionete si autovehicule de teren produse in perioada 1994-2002, inclusiv modelul F-150 pickup, unul dintre cele mai bine vandute modele Ford pe piata americana. Anuntul include modelele F-150 produse in perioada 1994-2002, Ford Expedition produse in perioada 1997-2002, Lincoln Navigator produse in perioada 1998-2002 si Ford Bronco produse in perioada 1994-1996. Aceasta este cea de a cincea rechemare la service demarata vreodata in istoria industriei auto americane. Agentia federala pentru siguranta circulatiei (NHTSA) impreuna cu cei de la Ford investigheaza o serie de reclamatii referitoare la aparitia unor incendii la motor legate de sistemul de limitare automata a vitezei (cruise control).

Separat, constructorul auto japonez Toyota Motor Corp., cel mai mare constructor auto japonez si al doilea constructor auto mondial, a anuntat si el ca va retrage de pe piata americana un numar de 978.000 de autovehicule de teren (SUV) si camionete din cauza reclamatiilor privind o posibila defectiune la sistemul de directie. Retragerea afecteaza modele: 4Runner SUV produse in perioada 1990-1995, camionetele 4WD produse in perioada 1989-1995 si T-100 pickup produse in perioada 1993-1998. Constructorul auto japonez a anuntat ca procedura de retragere va demara la mijlocul acestei luni, pana in prezent nefiind semnalate nici un accident legat de aceasta defectiune.

In cazul automobilelor Ford, NHTSA a anuntat ca a primit un numar de 1.170 de reclamatii privind aparitia unor incendii la modelele Ford cuprinse in aceasta retragere, fiind semnalate chiar trei cazuri de deces in Iowa, Georgia si Arkansas. In luna ianuarie a acestui an, Ford a retras alte 800.000 de autovehicule produse in anul 2000 din cauza unor probleme similare. Aceasta cu atat mai mult cu cat camionetele Ford F sunt cele mai bine vandute autovehicule de tip pickup de pe piata americana in ultimii 30 de ani. In luna iulie a acestui an, cand Ford a demarat o campanie puternica de discounturi, au fost vandute aproximativ 126.905 camionete din seria F, cel mia mare numar de dupa anii 1920.

Operatiunea de rechemare la service, care va implica costuri de milioane de dolari, intervine intr-o perioada dificila pentru Ford. Firma americana a inregistrat in al doilea trimestru al acestui an un profit de 900 milioane dolari, in scadere cu 19 procente comparativ cu perioada similara a anului trecut. In plus Ford intentioneaza sa concedieze cel putin 2.750 de salariati de la uzinele sale din America de Nord.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *