Stiri si noutati

GM Romania lanseaza noul Matiz coreean

 Reprezentanta General Motors Romania lanseaza oficial, luni, pe piata autohtona noul Matiz coreean, automobil de clasa mini care va fi comercializat sub denumirea de Chevrolet Spark.

Noua generatie a modelului Matiz a fost prezentata oficial in martie 2005 la Salonul auto de la Geneva, unde a starnit reactii favorabile, ulterior GM anuntand ca denumirea comerciala va fi Chevrolet Spark. "Chevy" Spark este fabricat sub licenta General Motors, care a preluat in urma cu trei ani compania sud-coreeana Daewoo, aflata in faliment.

Spark va concura in Romania si cu modelul Daewoo Matiz produs la Craiova, unul dintre cele mai populare autoturisme de oras pe piata autohtona. Daewoo Matiz a fost lansat in Romania in anul 1999 si s-a impus rapid pe piata, reusind in scurt timp sa depaseasca modelul Tico din punct de vedere al vanzarilor. Mai mult, pentru Daewoo Automobile Romania, Matiz a fost si vedeta incontestabila a exportului de autoturisme catre diverse tari din Europa (Slovenia, Bulgaria, Slovacia, Croatia, Ungaria, Macedonia) si Asia.

De cativa ani, Daewoo Matiz este cea mai bine vanduta masina din clasa sa (clasa mini) pe piata romaneasca, stabilind un record anul trecut cand s-au vandut 19.960 unitati.

Lansarea Chevrolet Spark are loc intr-un moment dificil pentru uzina de la Craiova. Vanzarile de autovehicule Daewoo pe piata romaneasca au scazut in luna mai sub nivelul celor de la Renault, producatorul craiovean fiind astfel detronat din pozitia a doua, pe care a ocupat-o mai multi ani.

Desi tandemul autohton Dacia – Daewoo a detinut cu autoritate primele doua locuri la vanzari, gama invechita de modele a producatorului de la Craiova a facut ca in luna mai anul acesta sa inregistreze un nivel de vanzari mai mic in contextul evolutiei spectaculoase a pietei. Alte posibile cauze ar fi viitorul incert al uzinei de la Craiova, precum si lansarea noului Matiz coreean.

"S-a produs o modificare semnificativa in preferintele clientilor din Romania si se pare ca nu am reusit sa livram ceea ce ei si-ar fi dorit", a declarat pentru Rompres directorul de relatii publice al companiei Daewoo Automobile Romania, Valeriu Girlea. Potrivit reprezentantului Daewoo Romania, clientii au inceput sa se orienteze catre modele cu echipare superioara, iar unele versiuni cu echipare mai saraca ale modelelor produse la Craiova au ramas pe stoc.

In mai, Daewoo a vandut 1.931 de autoturisme si vehicule comerciale usoare, avand o cota de piata de 8,7 la suta, iar Renault a vandut 1.948 autoturisme, cota de piata fiind de 8,8 la suta.

Matiz nu a mai suferit modificari in cei sase ani de la lansare, insa Daewoo Automobile Romania ofera din 17 ianuarie pe piata interna versiunea Euro III a autoturismului Matiz, care se caracterizeaza prin performante superioare si echipare imbunatatita.

Compania sud-coreeana Daewoo Motor a dat faliment in 2002, "sufocata" de datorii. Gigantul american General Motors a cumparat o parte dintre centrele de productie ale Daewoo, nu si fabrica de la Craiova, fiind in prezent titularul marcii Daewoo. In momentul preluarii companiei coreene, GM a anuntat ca nu este interesat de fabrica de la Craiova.

De la acel moment, rezultatele de vanzari ale Daewoo Romania au cunoscut insa o tendinta crescatoare, gratie unei politici adecvate de preturi, compania ocupand lejer pozitia a doua pe piata auto din Romania, dupa Dacia. In luna mai, au aparut primele semne de "slabiciune". 

 In prezent, Daewoo Romania este concurata pe piata autohtona chiar de produsele GM Daewoo, lansate oficial in Romania sub denumirea Chevrolet, la sfarsitul anului 2003, autoturismele fiind produse de fostele fabrici Daewoo cumparate de GM.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *