Stiri si noutati

Guvernul acorda subventii pentru cresterea productiei piscicole

Guvernul a adoptat o hotarare care prevede acordarea de subventii pentru anul 2005, in cadrul programului "Dezvoltarea durabila a zootehniei si a eficientei sectorului de productie animaliera, precum si reabilitarea sectorului pescaresc din Romania", act normativ prin care, din bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), a fost alocata suma de 1.000.000 RON

Acordarea subventiilor pentru incurajarea cresterii productiei piscicole vizeaza subventionarea productiei realizate in ferme de amenajari piscicole sistematice si ferme de crestere intensiva si superintensiva, a speciilor cu valoare economica ridicata, livrate la fondul pietei prin unitatile de comercializare autorizate. Subventiile care variaza intre 0,8 RON/kg la stiuca si 4 RON/kg la sturioni, se acorda pentru pestii ce depasesc o anumita greutate, si pentru livrari de minim 500 kg la crap, salau, somn, stiuca si minim 100 kg la sturioni.

Pentru solicitarea subventiilor, cei interesati trebuie sa obtina de la Directiile Agricole Judetene formulare tip pe care le completeaza si le depun la aceste directii. Centralizarea cererilor, analizarea si aprobarea se face la MAPDR, la directia de Buget-Finante.

De asemenea, comunicatul MAPDR releva faptul ca a fost emisa HG nr. 445/2005 care prevede alocarea sumei de 52 de miliarde lei vechi de la bugetul de stat, pentru incurajarea cresterii productiei de peste de consum si pentru protejarea patrimoniului genetic al raselor si speciilor valoroase. Pentru sectorul piscicol este prevazuta suma de 2 miliarde de lei pentru un numar de 42.530 exemplare selectionate de la patru unitati de cercetare: Centrul pentru Cercetare Dezvoltare pentru Piscicultura Nucet, Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Acvacultura si Ecologie Acvatica Iasi, SC Acvares SA Iasi si Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Ecologie Acvatica, Pescuit si Acvacultura, Galati. Sunt selectate pentru finantare rase de crap (Frasinet, Podu Iloaiei, Ropsa, Ineu, crap salbatic de Dunare, crap ornamental), caras ornamental, lin, somn, stiuca, salau, specii de sturioni. Producatorii interesati pot contacta aceste unitati pentru obtinerea de material piscicol selectionat, de calitate.

Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) este interesata de dezvoltarea activitatii de acvacultura si in scopul unei mai bune informari a agentilor economici cu activitati de acvacultura pune la dispozitie un numar de telefon: 3078662, unde cei interesati pot obtine informatii si consultanta, informeaza comunicatul MAPDR.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *