Stiri si noutati

Guvernul ucrainean vrea sa scoata din nou la privatizare combinatul siderurgic Kryvorizhstal

Guvernul ucrainean intentioneaza sa organizeze in curand o noua licitatie pentru 93 la suta din actiunile combinatul siderurgic Kryvorizhstal, care a fost renationalizat la inceputul acestei luni, a declarat sambata seara prim-ministrul ucrainean, Yulia Tymoshenko, inforemaza AP.

Premierul ucrainean a precizat ca 93,02 la suta din actiunile Kryvorizhstal vor fi vandute prin intermediul unei licitatii publice in perioada iulie-noiembrie 2005, alte 1,74 procente din actiunile combinatului siderurgic urmand sa fi tranzactionate la bursa. Restul actiunilor pana la 100 la suta vor ramane in mainile actionarilor minoritari, respectiv angajatii de la Kryvorizhstal si o serie de investitori ucrainieni care au achizitionat deja actiuni Kryvorizhstal.

Cea mai mare otelarie ucraineana, Kryvorizhstal, a fost privatizata in luna iunie a anului trecut, pachetul de 93 la suta din actiuni fiind preluate de consortiul Investment Metallurgical Union format din doi "oligarhi" ucrainieni, Viktor Pinciuk, ginerele fostului presedinte Leonid Kucima si Rinat Ahmedov, considerat drept cel mai bogat om din Ucraina. Pentru pachetul de 93 la suta din actiunile Kryvorizhstal, cei doi oligarhi au platit 800 de milioane de dolari, desi alti investitori straini oferisera pana la trei miliarde de dolari. Dupa castigarea alegerilor prezidentiale de catre Viktor Iuscenko, noile autoritati de la KIev au declarat ilegala privatizarea otelariei Kryvorizhstal. In cursul acestei luni un tribunal ucrainean a anulat o decizie anterioara si a renationalizat Kryvorizhstal.

Combinatul de la Kryvorizhstal (Krivoi Rog) reprezinta unul din litigiile din relatiile Romaniei cu Ucraina, ca succesor al fostei URSS. Inainte de 1989, statul roman a investit circa 700 de milioane de dolari in constructia otelariei, investitia Romaniei dovedindu-se neperformanta.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *