Stiri si noutati

India va achizitiona sase submarine Scorpene si 43 de avioane Airbus

La sfarsitul unei reuniuni cu premierul indian Manmohan Singh, presedintele francez Jacques Chirac a confirmat, luni, faptul ca India va achizitiona sase submarine Scorpene in valoare de 2,4 miliarde euro, pe langa contractul referitor la achizitionarea a 43 de avioane Airbus in valoare de 1,8 miliarde euro anuntat deja de autoritatile de la New Delhi, informeaza AFP.

"Ma bucur sa anunt ca premierul indian a confirmat decizia Indiei referitoare la achizitionarea a sase submarine Scorpene si a 43 de avioane Airbus", a declarat, luni, Jacques Chirac, precizand ca aceste contracte sunt un semnal al increderii si cooperarii bilaterale. De asemenea, referindu-se la cooperarea bilaterala in domeniul energiei nucleare, Chirac a subliniat ca aceasta se va face "cu respectarea regulilor de neproliferare". India nu a ratificat inca Tratatul de neproliferare nucleara, fapt care i-a interzis pana acum asistenta tarilor membre ale Grupului Furnizorilor Nucleari (NSG).

Pe langa colaborarea cu Franta in domeniul energiei nucleare, India este interesata si de obtinerea sprijinului autoritatilor de la Paris pentru cererea sa de a deveni membru permanent al Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite. Prim-ministrul indian Manmohan Singh este primul oficial strain care s-a intalnit cu presedintele francez dupa iesirea acestui a din spital, vinerea trecuta.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *