Guvernul nipon a anuntat marti ca a finalizat procesul, care a durat 20 de ani, de privatizare a celei mai mari companii de telecomunicatii din Japonia, Nippon Telegraph and Telephone Corp., intr-o perioda in care intentia guvernului de a privatiza Posta japoneza a starnit puternice controverse care au provocat chiar declansarea de alegeri anticipate, informeaza AP.
NTT a anuntat marti ca a rascumparat 1.116.743 actiuni, sau 7,09 la suta din actiunile sale preferentiale detinute de guvernul japonez pentru suma de 539,4 miliarde yeni (4,9 miliarde dolari). In plus, guvernul japonez a vandut un alt pachet de 1.123.043 actiuni NTT unui grup de investitori pentru 543,4 miliarde yeni (cinci miliarde dolari). Ca urmare a acestor tranzactii, participatia guvernului in NTT s-a redus de la 40,8 procente la finele lui martie la 33,7 procente, marcand astfel finalizarea procesului de privatizare a NTT, demarat in 1986.
Potrivit legislatiei japoneze, guvernul nipon este obligat sa detina peste 30 la suta din actiunile NTT, astfel ca este imposibila o viitoare vanzare de actiuni detinute de stat la NTT fara o modificare prealabila a legislatiei. Ministrul nipon de Finante, Sadakazu Tanigaki a declarat marti ca banii din vanzarea actiunilor NTT vor fi folositi pentru rascumpararea obligatiunilor de stat. In plus, oficialul citat a precizat ca in perioada care a trecut din 1986 si pana in prezent, autoritatile guvernamentale japoneze au incasat din vanzarea de actiuni NTT o suma totala de 14.500 miliarde yeni (133 miliarde dolari).
Impreuna cu producatorul de tigarete, Japan Tobacco, si caile ferate japoneze, Japan Railway, grupul Nippon Telegraph and Telephone Corp. (NTT) este considerat de prim-ministrul japonez, Junichiro Koizumi drept un model de succes al strategiei de reforma demarata de Executivul de la Tokyo. In schimb, intentia premierului japonez de a privatiza si Posta japoneza, care deruleaza si operatiuni bancare, fiind de fapt cel mai mare grup bancar din lume, cu active de aproximativ trei mii de miliarde de dolari, a declansat puternice controverse in mediul politic, luna trecuta Koizumi luand decizia de a dizolva Camera inferioara a Parlamentului dupa respingerea proiectului legislativ de privatizare a Postei inaintat de guvern.
Have something to add? Share it in the comments.