Stiri si noutati

Lanturile de supermarket-uri se pregatesc de expansiune in Romania si Bulgaria

Plus, grup de retail detinut de grupul german Tengelmann, se pregateste sa inaugureze in luna august 2005 un mare centru de distributie in apropiere de Ploiesti, informeaza editia de luni a cotidianului "Financial Times".

Potrivit publicatiei citate, Plus nu intentioneaza doar sa testeze piata, ci are de gand sa deschida aproximativ 120 de magazine de tip supermarket in Romania, pana la finele lui 2008, ceea ce inseamna un ritm de un magazin la fiecare doua saptamani in urmatorii trei ani si jumatate. "Credem ca acesta este momentul oportun pentru a intra pe aceasta piata. Peste trei ani imaginea va fi cu totul diferita", declara directorul general adjunct al Plus Discount Romania, Norbert Missbrandt.

Tengelmann nu este singurul retailist care intentioneaza sa se extinda in Romania si in Bulgaria. Daca in urma cu trei ani, aceste doua tari erau considerate drept investitii riscante, in prezent multe lanturi de supermaket-uri, hypermarket-uri si operatorii cash and carry incep sa se extinda in Romania si Bulgaria, pe fondul apropiatei aderari la Uniunea Europeana. Faptul ca luna trecuta Romania si Bulgaria au semnat la Bruxelles tratatele de aderare la UE, in luna ianuarie 2007, ar trebui sa conduca la o crestere a investitiilor si a locurilor de munca, ceea ce, in final, va conduce la o crestere a consumului in aceste doua tari, considera directorul de relatii publice la Metro Cash & Carry Romania Srl, Delia Nica.

La acestea se adauga si crestere economica inregistrata anul trecut, de 5,3 procente pentru Bulgaria si 8,3 procente pentru Romania, precum si un adevarat boom al creditelor de consum pe fondul scaderii ratei inflatiei, aproximativ cinci procente in Bulgaria si noua procente in Romania si competitiei crescute pe piata serviciilor bancare. Desi explozia creditelor de consum a produs o crestere a vanzarilor de electrocasnice si electronice, Andi Dumitrescu, director cercetare la GfK indica faptul ca acest lucru a fost si in beneficiul magazinelor de tip supermarket, avand loc o adevarata modificare in comportamentul de consum.

Atat in Romania cat si in Bulgaria cel mai bine pozitionat pare a fi operatorul german Metro, care este prezent in Romania din 1996 si in Bulgaria din 1999. In Romania Metro are 21 de magazine, cu o cifra de afaceri de un miliard de dolari, fiind cel mai mare retailist din aceasta tara. In Bulgaria, Metro are sapte magazine. Urmeaza un alt grup german, Rewe, cu magazinele Selgros in Romania, supermarket-urile Billa in ambele tari si supermarket-urile Mega discount in Romania. De asemenea, grupul belgian Delhize, cu hypermarket-urile Cora si supermarket-urile Profi si-a accelerat si el expansiunea in Romania, ca si grupul francez Carrefour. Singura absenta notabila din aceasta insiruire este Tesco, cel mai mare retailer din Marea Britanie, care este prezent in tarile din Europa Centrala care au aderat la UE in 2004, dar nu are de gand sa se extinda si in Romania si Bulgaria.

Cu toate acestea, atat in Romania cat si in Bulgaria a aparut un obstacol in cale aceastei expansiuni, cresterea preturilor pe piata imobiliara. Toti acesti retailisti doresc spatii mari, amplasate in apropierea marilor orase, cu legaturi cu marile autostrazi, terenuri ravnite si de alti investitori.

 

Ministerul Agriculturii a alimentat conturile directiilor agricole judetene cu 500 miliarde lei pentru subventionarea motorinei

Bucuresti, 16 mai /Rompres/ – Conturile directiilor agricole judetene au fost alimentate pana in prezent cu circa 500 miliarde lei pentru subventionarea motorinei necesare lucrarilor agricole din aceasta primavara, a declarat pentru Rompres directorul directiei buget-finante din Ministerul Agriculturii, Miron Moldovan.

"Circa 300 miliarde lei din suma totala a fost deja consumata in luna aprilie pentru subventionarea a 60.000 de tone de motorina, aceasta cantitate acoperind lucrarile aferente pe 1,4 milioane hectare", a precizat Moldovan.

In luna mai, Ministerul Agriculturii a alimentat in avans conturile directiilor agricole cu 200 miliarde lei pentru reducerea termenelor de plata catre furnizori, banii ajungand pentru circa 40.000 tone de motorina necesara lucrarilor pe un milion de hectare de teren agricol.

Potrivit datelor furnizate de directorul MAPDR, cantitatea totala de motorina necesara pentru efectuarea lucrarilor agricole din primavara, atat in zootehnie cat si pentru infiintarea culturilor, se cifreaza la 224.500 tone. Cea mai mare cantitate – circa doua treimi – este destinata lucrarilor de infiintare a culturilor vegetale, iar restul pentru zootehnie.

"Pe masura ce sumele deblocate se vor consuma, Ministerul Agriculturii va continua alimentarea, in avans, a conturilor directiilor agricole in functie si de solicitarile transmise din teritoriu", a subliniat Miron Moldovan.

Tinand cont de faptul ca motorina trebuie asigurata ritmic, pe tot parcursul lucrarilor agricole prevazute in primavara, in functie de volumul care se executa, pentru luna aprilie a fost prevazuta cea mai mare cantitate de motorina – 91.400 tone, pentru luna martie circa 73.000 tone, iar pentru luna mai 50.000 tone. Pentru luna februarie, desi nu intrase in functiune sistemul de subventii pentru motorina, a fost prevazuta o cantitate de 10.000 tone.

Primariile distribuie adeverintele pentru motorina in trei etape – pentru infiintarea, intretinerea si recoltarea culturilor. In total, sunt acordati 84,7 litri/hectar, din care, in prima etapa, 42,4 litri la hectar, in a doua etapa 31,5 litri la hectar, iar in a treia 10,5 litri la hectar.

Potrivit directorului din Ministerul Agriculturii, valoarea motorinei subventionate este de 423.500 lei la hectar, suma totala prevazuta pentru subventiile la motorina cifrandu-se la 3.026 miliarde lei.

Suprafetele programate a fi insamantate in aceasta primavara se ridica la 5,7 milioane hectare, din care cea mai mare suprafata cu porumb – 3,076 milioane hectare si cu floarea soarelui – 915.000 hectare. Pana in prezent, au fost realizate insamantari pe 3,755 milioane ha. Parcul de tractoare si masini agricole care participa la lucrarile din primavara se compune din 162.559 de tractoare, 81.400 pluguri, peste 63.660 de semanatori pentru culturi prasitoare si paioase, 63.000 de grape cu discuri si 3.013 masini pentru plantat cartofi.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *