Stiri si noutati

Lucrarile publice vor primi mai multi bani in 2006

In bugetul pentru 2006 vor fi alocate sume mai mari pentru programele din domeniul lucrarilor publice si amenajarea teritoriului, a declarat marti ministrul delegat pentru lucrari publice, Laszlo Borbely.
"Prioritatile bugetare pentru anul viitor vor viza reabilitarea termica a cladirilor, consolidarea cladirilor cu risc seismic, dar si constructia de locuinte sociale si alimentarea cu apa a satelor", a spus Laszlo Borbely.
Pentru programul de alimentare cu apa a satelor vor fi alocate 30 milioane lei noi, suma fiind de trei ori mai mare fata de anul 2005. Au fost majorate si sumele pentru pietruirea si asfaltarea drumurilor locale, fiind alocate 47,5 milioane lei noi.
In bugetul pe anul viitor, programul de reabilitare termica a cladirilor este finantat in anul 2006 cu opt milioane lei noi, fiind asigurate circa zece milioane lei noi, in timp ce pentru locuintele sociale se vor aloca sase milioane lei noi, ceea ce va acopari finantarea necesara realizarii a 119 unitati locative.
Tinerii vor putea beneficia de circa 7.000 de unitati locative, fiind asigurata finantarea in valoare de circa 145 milioane lei noi
Pentru 2006 – 2008, banii necesari vor veni printr-un credit de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, in valoare de 140 milioane euro, la care se adauga 70 milioane euro de la bugetul de stat.
Circa 242 de sali de sport vor fi construite in 2006, cu circa 52 milioane lei noi. Ministrul Borbely a subliniat ca vor fi acordate sume si pentru diminuarea riscului in cazul producerii calamitatilor naturale, din care peste opt milioane lei noi de la buget, iar restul de pana la 37,5 milioane lei noi de la Banca Mondiala.
"De la anul vom incepe proiecte-pilot in constructia de locuinte, utilizand tehnologii noi, care faciliteaza rapiditatea cosntructiei si necesita costuri reduse", a spus Laszlo Borbely.
Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a solicitat un buget de circa 4,56 miliarde RON pentru anul 2006. Sumele sunt in crestere fata de bugetul pe 2005, de circa 4,38 miliarde RON. Sumele suplimentare fata de programul pe anul 2005, in valoare de 4,3 miliarde RON, se regasesc la capitolul 84 – Transporturi, pe seama intrarilor de credite externe aferente programelor de dezvoltare a infrastructurilor de transport (feroviar, rutier) si a cofinantarilor pentru programele cu finantare nerambursabila aferente acelorasi infrastructuri.
Prin banii solicitati, Ministerul Transporturilor urmareste solutionarea problemelor privind dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport si edilitare, precum si valorificarea potentialului turistic in contextul realizarii angajamentelor asumate de Romania in vederea aderarii la Uniunea Europeana.
Perspectiva financiara prezentata de MTCT in privinta alocarilor bugetare in perioada 2007- 2009 este de 4,91 miliarde RON in 2007, peste cinci miliarde RON in 2008, respectiv 5,25 miliarde RON in 2009.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *