Stiri si noutati

Ministrul delegat Laszlo Borbely a solicitat firmei italiene Garboli sa inceapa repararea DJ 131

Lucrarile de reabilitare a DJ 131, care face legatura intre judetele Brasov, Covasna si Harghita, vor incepe in maximum zece zile, transmite corespondentul Rompres.

Ministrul Delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, s-a intalnit marti, la Varghis, unde va fi stabilit santierul general, cu reprezentantii firmei italiene, convenind de comun acord ca lucrarile de reparare a acestui tronson sa fie demarate in mai putin de doua saptamani. Repararea DJ 131 ar fi trebuit sa inceapa in urma cu opt luni, dar firma Garboli, care a castigat licitatia, a dat inapoi pe motiv ca banii sunt insuficienti.

Presedintele Consiliului Judetean Covasna, Demeter Janos, a declarat ca italienii au avut dreptate, pentru ca de la organizarea licitatiei si pana in momentul efectiv al inceperii lucrarilor au trecut aproape doi ani, iar situatia pe teren s-a inrautatit. Autoritatile nu au reziliat contractul pentru ca ar fi pierdut banii acordati de Uniunea Europeana pentru acest proiect. Prin urmare au fost nevoite sa accepte o renegociere a contractului, din care s-au scos o serie de lucrari intermediare, astfel incat sa se incadreze in suma de 260 de miliarde de lei vechi castigata prin Programul Phare.

"Suma este considerabila, reprezentand echivalentul fondurilor primite de judetul Covasna de la bugetul de stat in ultimii 15 ani pentru repararea tuturor drumurilor judetene", a precizat vicepresedintele Consiliului Judetean Covasna, Vajda Lajos.

Conform contractului, lucrarea ar trebui predata in termen de 20 de luni socotite de la inceputul acestui an, dar deja s-au pierdut opt luni, iar autoritatile covasnene considera ca timpul ramas este insuficient pentru finalizarea la timp a proiectului, cu atat mai mult cu cat in Covasna iernile sunt lungi si reci. DJ 131 este deosebit de important pentru zona nord-vestica a judetului Covasna, care ar avea astfel sansa de a iesi din izolarea in care se afla.

Costul total al proiectului, care vizeaza repararea a 52 de kilometri de drum, se cifreaza la 9,2 milioane de euro, din care Uniunea Europeana, va contribui prin Programul Phare cu 5,5 milioane de euro, iar diferenta va fi asigurata de Guvernul Romaniei si autoritatile locale din cele trei judete. Covasna va trebui sa suporte o suma considerabila, avandu-se in vedere ca are de reabilitat aproximativ 48 la suta din suprafata drumului si in plus va trebui sa repare doua poduri care au fost distruse de ape.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *