Stiri si noutati

MTCT va rezilia contractul pentru dezvoltarea proiectului D?mbovita Center

Ministerul Transporturilor va rezilia contractul de construire a proiectului "Dambovita Center", in urma neregulilor constatate in derularea contractului incheiat cu firmele responsabile de acest proiect, a declarat marti, cu ocazia unei conferinte de presa, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.
" In urma controalelor efectuate de minister si de Corpul de control al primului-ministru s-au constatat nereguli in derularea contractului si am decis sa pornim procedurile de reziliere a acestui contract incheiat in parteneriat public-privat", a spus Laszlo Borbely.
Ministrul a declarat ca a sesizat doua nereguli, in primul rand firma care a depus ofertele pentru dezvoltarea proiectului si care a castigat contractul Dambovita Center, consortiul Mimel&Orb Estat,e a cesionat actiunile catre o firma din Turcia, Cenk Vefa Kucuk, despre care nu se mai stie nimic la aceasta ora.
Al doilea motiv pentru care se va rezilia contractul il constituie lipsa finantarii proiectului, partea privata trebuind sa demonstreze ca are cei 130 milioane dolari necesari pentru startul proiectului.
"Desi am trimis doua notificari din luna mai pentru a cere dovezi privind asigurarea finantarii acestui proiect, nu am primit nici un raspuns", a explicat ministrul lucrarilor publice.
Acesta a precizat ca in prezent se desfasoara controale ale comisiei de control a MTCT si a Corpului de Control al primului-ministru, care vor prezenta pe toti cei implicati in acest proiect. Laszlo Borbely a spus ca un director din cadrul MTCT si-a dat demisia, acesta fiind presedintele comisiei de negocieri din Ministerul Transporturilor.
"E bine ca am reusit sa stopam acest proiect, care nu este legal si care era gata sa fie implementat, deoarece Dambovita Center a primit autorizatie de construire inca din luna decembrie a anului trecut", a explicat Borbely.
Acesta a declarat ca statul nu este obligat sa plateasca despagubiri pentru rezilierea contractului si si-a exprimat intentia de a organiza o noua licitatie pentru construirea Dambovita Center, la care sa participe firme puternice.
Istoria contractului Dambovita Center a inceput in iulie 2002, cand a fost publicat anuntul de intentie in Monitorul Oficial al Romaniei partea VI-a pentru construirea acestui proiect. In intervalul 29 iulie 2002 – 26 septembrie 2002 a fost distribuit, la cerere, documentul atasat anuntului de intentie unui numar de 13 societati, intre care si consortiul format de firmele Mimel Insaat Sanayi Ve Ticaret A.S.-Turcia si Orb Estates PLC – Marea Britanie.
La sfarsitul perioadei de depunere a scrisorilor de intentie, 26 septembrie, grupul de investitori Mimel Insaat VE Ticaret AS si Orb Estates PLC a fost singurul care a depus scrisoare de intentie, conform cerintelor.
Pe parcursul anului 2002 a fost aprobat raportul comisiei de evaluare a scrisorilor de intentie si a fost incheiat Acordul de proiect intre cele doua parti. In perioada ianuarie – martie 2003, a fost negociat contractul de PPP, iar in data de 8 aprilie 2003 in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr.238 a fost publicata Hotararea Guvernului nr.304 privind mandatarea MLPTL sa semneze contractul de parteneriat public-privat pentru reconversia functionala a amplasamentului "Dambovita Center" si de finalizare a constructiilor existente.
Pentru derularea proiectului de reconversie a fost infiintata Compania de Proiect "Dambovita Center" SRL, in care sunt asociate alte doua firme: Dambovita SA si Dambovita LTD. Aceste ultime doua firme au insa sedii in tari – paradis fiscal.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *