Stiri si noutati

Norske Skog a preluat PanAsia si a devenit cel mai mare producator mondial de hartie de ziar

Grupul forestier norvegian Norske Skog, numarul doi in lume in productia de hartie de ziar, a anuntat, miercuri, ca a preluat rivalul sud-coreean PanAsia Paper Company, intr-o tranzactie de 875 milioane dolari, care va face din firma norvegiana cel mai mare producator mondial de hartie de ziar, informeaza AP.

Norske Skog detinea jumatate din PanAsia Paper Co. si a achizitionat restul actiunilor de la compania canadiana Abitibi-Consolidated.

"Calitatea de singur proprietar al PanAsia ne va da acces deplin la cea mai mare piata din lume pentru hartia de ziar, piata care in plus inregistreaza si cel mai rapid ritm de crestere", a declarat directorul executiv al Norske Skog, Jan Oksum.

In afara de pretul de 600 milioane dolari platit de Norske Skog pentru actiunile PanAsia, firma norvegiana va prelua si 275 milioane dolari din datoriile PanAsia. In plus contractul de vanzare ii permite firmei canadiene Abitibi sa primeasca alte 30 milioane dolari suplimentar, in situatia in care PanAsia va inregistra in 2006 un profit operational mai mare de 175 milioane dolari. Norske Skog a precizat ca va finanta achizitia prin emiterea de noi actiuni in valoare de patru miliarde coroane norvegiene (615 milioane dolari).

PanAsia are aproximativ 2.100 de angajati, detine doua fabrici de hartie de ziar in Coreea de Sud si controleaza alte doua fabrici in China si Thailanda, capacitatea totala de productie fiind de 1,8 milioane tone hartie pe an. In prezent Norske Skog, companie cu aproximativ 10.000 de angajati in intreaga lume, este cel mai mare furnizor de hartie de ziar din Asia, regiune care deja consuma mai muta hartie de acest fel decat Europa. Prin preluarea PanAsia, aproximativ 30 la suta din capacitatea de productie a grupului Norske Skog va fi localizata in Asia.

In urma acestui anunt actiunile Norske Skog au pierdut sapte procente ajungand la 101,75 coroane norvegiene, desi agentia de evaluare Standard & Poor’s Ratings Services a apreciat ca achizitia este o decizie pozitiva pentru compania norvegiana.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *