Grupul petrolier austriac OMV, gigantul britanic Royal Dutch/Shell, grupul italian Eni, cea mai mare companie petroliera poloneza PKN, alaturi de opt companii turcesti, printre care se numara in special Koc Holding, participa la operatiunea de privatizare a companiei turcesti de rafinare TÜPRA? (Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim ?irketi), informeaza APA.
Purtatorul de cuvant al grupului petrolier spaniol Repsol a anuntat ca firma spaniola a decis vineri sa renunte sa mai depuna o oferta pentru cele 51 la suta din actiunile Tüpras scoase la privatizare de guvernul de la Ankara. APA precizeaza ca tinand cont de faptul ca Tüpras are o capitalizare bursiera de 3,53 miliarde euro, rezulta ca pentru pachetul de 51 la suta din actiuni scos la privatizare, firma austriaca OMV va trebui sa plateasca aproximativ 1,8 miliarde euro.
Istoricul privatizarii Tüpras a inceput in 1991, cand aproximativ 2,5 la suta din actiuni au fost vandute la bursa. Pana in luna aprilie 2000 procentul de actiuni Tüpras scos la vanzare la bursele de la Istanbul si Londra a crescut la 34,24 procente, iar la data de 4 martie 2004 a investitorii straini au achizitionat un alt pachet de 14,76 procente din actiunile Tüpras. Compania turca opereaza patru rafinarii, cu o capacitate de rafinare anuala de 27,6 milioane tone si, in 2004, a realizat o cifra de afaceri de 6,3 miliarde euro si un profit net de 330 milioane euro.
OMV este interesat in mod deosebit de pachetul majoritar de actiuni la Tüpras, avand in vedere semnificatia strategica a pietei turcesti. Firma austriaca intentioneaza ca, impreuna cu compania turca de gaz natural BOTAS si alti trei parteneri internationali, sa construiasca un gazoduct in lungime de 3.300 kilometri, denumit "Nabucco", care va lega Turcia de Austria. Prin acest proiect, Europa ar putea avea acces la resursele din Azerbadjan, Egipt, Iran, Irak si Rusia. La data de 28 iunie 2005, cei cinci parteneri ai proiectului "Nabucco", OMV Gas, BOTAS, Bulgargaz, Transgaz si MOL, au semnat un acord de infiintare a unui joint venture care se va ocupa de acest proiect. Primele studii de fezabilitate estimeaza ca proiectul ar implica costuri de 4,6 miliarde euro si ar putea fi finalizat in jurul lui 2011.
Have something to add? Share it in the comments.