Stiri si noutati

Ordonanta privind post-privatizarea Automobile Dacia

Guvernul a modificat si completat Ordonanta de Urgenta 70/2004 privind instituirea unor masuri post-privatizare la Societatea Comerciala "Automobile Dacia" S.A.

Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern, de modificare a O.U.G 70/2004 are rolul de a reglementa in mod corespunzator anumite aspecte tehnico-juridice ce tin de raporturile dintre AVAS, cumparatorul pachetului majoritar de actiuni – Renault S.A si persoana fizica Sandu Ion Romica, autorul inovatiei "tabla exterioara capota spate cu eleron inglobat la automobile Dacia".

Prin O.U.G. 70/2004 si, respectiv, H.G. 1930/2004, data in aplicarea acesteia, AVAS a fost mandatata sa incheie un act aditional la contractul de vanzare-cumparare de actiuni pentru S.C. Automobile Dacia. S.A. Prin acest act, AVAS si-a asumat fata de cumparatorul Renault S.A. obligatia de garantie pentru toate platile care ar trebui sa fie efectuate de societatea comerciala "Automobile Dacia" S.A. in favoarea lui Sandu Ion Romica, in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, cu conditia ca aceste plati sa depaseasca suma de 100.0000 dolari (in echivalent lei). Hotararile judecatoresti la care face mentiune mandatul privesc litigiile dintre societate si Sandu Ion Romica, avand ca obiect pretentiile acestuia pentru inovatia "tabla exterioara capota spate cu eleron inglobat la automobile Dacia".

Astfel, Ordonanta de Urgenta 70/2004 prevedea la articolul patru ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului preia drepturile si actiunile cesionate de Societatea Comerciala "Automobile Dacia" – S.A., dobandind calitate procesuala in toate procesele si cererile, cu care sunt si vor fi investite instantele judecatoresti, avand ca obiect pretentiile lui Sandu Ion Romica, la care face referire mandatul acordat de Guvern.

In noua redactare, articolul 4 stabileste ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului dobandeste calitate procesuala in aceste procese si cereri alaturi de S.C. Automobile Dacia S.A. La cererea societatii sau din oficiu, instanta judecatoreasca sesizata cu solutionarea proceselor si cererilor prevazute va proceda la introducerea in cauza a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, in toate cazurile in care se constata ca cererea de chemare in judecata a fost formulata numai impotriva Societatii Comerciale "Automobile Dacia" S.A.

De asemenea, contestatia la executare formulata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului sau de Societatea Comerciala "Automobile Dacia" S.A. impotriva executarii silite pornite in temeiul hotararii judecatoresti date in procesele si cererile prevazute la art. patru suspenda executarea silita pana la data la care hotararea judecatoreasca data asupra contestatiei ramane irevocabila potrivit legii. (art. 5) In acest fel, se evita plata de la bugetul statului a unor sume care nu ar mai putea fi recuperate in cazul in care, dupa parcurgerea tuturor cailor de atac, A.C. Automobile Dacia S.A. sau AVAS ar avea castig de cauza.

Intrucat prin dispozitiile O.U.G 70/2004 se angaja raspunderea patrimoniala a statului roman, fara a se determina corespunzator conditiile de efectuare a eventualelor plati, prin noua reglementare se stabileste ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului efectueaza plata catre Societatea Comerciala "Automobile Dacia" – S.A. in cuantumul stabilit prin hotarari judecatoresti irevocabile.

Procesele, cererile si procedurile de executare silita aflate in curs la data intrarii in vigoare a ordonante de urgenta adoptate vor continua potrivit prevederilor acesteia.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *