Stiri si noutati

Patru companii aeriene au comandat 42 de aparate Boeing 787

Patru companii aeriene chineze au convenit sa achizitioneze un numar de 42 de aparate Boeing 787 "Dreamliner" pentru aproximativ 5,04 miliarde dolari (patru miliarde euro), a anuntat luni agentia oficiala chineza China Noua.

Air China Ltd. si China Eastern Airlines Corp. vor achizitiona fiecare cate 15 aparate Boeing 787, Shanghai Airlines Co. va achizitiona noua aparate similare, iar Xiamen Airlines Co. va achizitiona doar trei aparate Boeing 787. Aceste comenzi ferme fac parte dintr-un acord preliminar pentru 60 de aparate Boeing 787 convenit in luna ianaurie 2005 de Boeing si un numar de sase companii aeriene chineze. Vice-presedintele Boeing pentru China a precizat ca grupul american poarta inca discutii cu celelalte doua companii aeriene chineze, Hainan Airlines si China Southern.

Boeing a anuntat ca noul 787 va avea un pret de catalog de 120 milioane dolari (97 milioane euro), desi in mod obisnuit companiile aeriene obtin reduceri semnificative in cazul unor comenzi importante. Noul Boeing 787 "Dreamliner" urmeaza sa intre in serviciu in 2008, urmand sa rivalizeze cu proiectul Airbus A350 al constructorului european. Pana la aceasta data, Boeing a primit un numar de 143 comenzi ferme si alte 109 angajamente pentru Boeing 787.

Acest important acord, care intervine inaintea vizitei presedintelui chinez Hu Jintao in SUA, vizita programata pentru luna septembrie, reprezinta un avans considerabil luat de Boeing in lupta cu Airbus pentru cucerirea pietei chineze. Airbus considera ca in urmatorii 20 de ani vanzarile potentiale pe aceasta piata ar putea atinge 1.600 de aparate, in timp ce Boeing (care in prezent detine 60 la suta din piata chineza) considera ca in urmatorii 20 de ani vanzarile pe aceasta piata s-ar putea ridica la 2.000 de aparate, companiile aeriene chineze urmand sa cheltuiasca aproximativ 183 miliarde dolari (148 miliarde euro) pentru achizitionarea de noi avioane.

Anul trecut, numarul de pasageri aerieni transportati in China s-a ridicat la 122 milioane, in crestere anuala cu 16 procente, adica de doua ori mia mult decat media inregistrata de piata mondiala. Mai mult, China trebuie sa-si extinda flota de aparate comerciale pentru a face fata afluxului de turisti in perspectiva Jocurile Olimpice organizate de Beijing in 2008. Cu toate acestea, autoritatile chineze intentioneaza sa dezvolte industria aeronautica interna, in acest scop lansandu-se in productia avionului ARJ21, un avion regional cu 70 -90 de locuri.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *