Stiri si noutati

Petrolul si scaderea exporturilor vor incetini cresterea economica in Extremul Orient

In aceast an, din cauza factorilor externi mai putin favorabili, cresterea economica in Extremul Orient va incetini usor la aproximativ 6,8 procente, a estimat marti Banca Asiatica de Dezvoltare (BAD), informeaza AFP. 

 Daca in 2004 Produsul Intern Brut al regiunii a inregistrat o crestere de 7,6 procente, pentru acest an BAD se astepta la o crestere de doar 6,8 procente, aceasta situatie fiind explicabila, printre altele, prin cresterea pretului petrolului si scaderea exporturilor in cazul Chinei si Singapore. "O pierdere de viteza pe pietele industriale principale si o scadere a cererii pentru noi produse in sectorul tehnologiei informatiei, sunt motivele principale care stau la originea deteriorarii mediului exterior", explica Banca Asiatica de Dezvoltare.

BAD estimeaza ca daca se excepteaza China, Extremul Orient ar urma sa inregistreze in acest an un ritm de crestere de 4,4 la suta, comparativ cu ritmul de crestere de 5,5 la suta anul trecut. Insa si China va inregistra o diminuare a ritmului de crestere economica de la 9,5 la suta in 2004 la 8,9 la suta in acest an, din cauza "unei incetiniri progresive a investitiilor in capitaluri fixe si unor perspective la export mai putin optimiste", explica BAD. De asemenea Singapore va inregistra in acest an o crestere a PIB de 3,7 procente, comparativ cu o crestere de 8,4 la suta in 2004.

"Provocarea principala pentru Extremul Orient este ajustarea politicilor bugetare, monetare si a ratelor de schimb, continuand in acelasi timp reformele structurale pentru intarirea cererii interne", a explicat unul dintre directorii BAD, Pradumna Rana, citat in raportul BAD.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *