Stiri si noutati

Polonia solicita o perioada de tranzitie de cinci ani pentru introducerea reformei pietei zaharului

Polonia solicita o perioada de tranzitie de cinci ani pentru introducerea reformei pietei zaharului, care ar trebui sa protejeze tara de reducerea productiei acestei materii prime, relateaza cotidianul polonez Rzeczpospolita.
Comisia Europeana a propus reducerea pretului zaharului cu 39 la suta din 2007. In decurs de doi ani, acesta trebuie sa ajunga la 385,5/ tona. Comisia vrea sa scada pretul sfeclei de zahar cu 42,6 la suta. Polonia este impotriva acestor modificari si crede ca ele sunt prea puternice si prea rapide.
"Scaderea pretului zaharului de la 631,90 la 385,50 euro/tona si al sfeclei de zahar de la 46,72 la 25,05 euro/tona ar trebui defalcata pe cinci ani", a declarat pentru "Rzeczpospolita" fostul ministru al agriculturii, Jerzy Pilarczyk.
Desfasurarea reformei intr-un interval de timp mai lung are ca principal obiectiv incheierea restructurarii Societatii Nationale a Zaharului (SNZ). SNZ desfasoara o activitate de productie in 18 fabrici de zahar, iar anul viitor intentioneaza sa limiteze numarul lor la 13. Daca propunerile Comisiei Europene ar fi puse in practica, SNZ ar fi nevoita sa inchida in scurt timp si mai multe fabrici. Concernul national nu are bani pentru asa ceva.
"Ne dam seama ca sunt inevitabile anumite modificari ale reglementarilor actuale. Versiunea reformei propusa de Comisie este mult prea radicala si creeaza avantaje pentru producatorii vechii Uniuni", a declarat ?ukasz Wróblewski, purtatorul de cuvant al SNZ.
Mentinerea unui pret de interventie ar garanta SNZ mijloacele destinate restructurarii. Pretul este in prezent 631,9 euro/tona. Fabricile poloneze de zahar au anuntat 100.000 de tone pentru cotele de interventie. Comisia are in plan desfiintarea pretului de interventie si inlocuirea lui cu cel de referinta, care nu garanteaza producatorilor receptionarea zaharului.
Impotriva reformei sunt si cultivatorii polonezi de sfecla de zahar, in numar de 72.000. In cazul in care Comisia ar introduce planul sau de reforma, agricultorii polonezi ar inceta sa mai produca sfecla, avertizeaza Kazimierz Kobza, directorul Uniunii Nationale a Cultivatorilor de Sfecla de Zahar.
El a subliniat faptul ca cheltuielile de productie pentru o tona de sfecla de zahar se ridica la aproximativ 40 de euro, la o capacitate de 50 tone/hectar. Scaderea pretului de achizitie ar trebui sa fie recompensata prin subventii directe corespunzator de ridicate.
Crearea unui fond de restructurare a provocat controverse puternice. Marii producatori de zahar trebuie sa plateasca anumite cotizatii in contul restructurarii bransei. De acest fond beneficiaza firmele care isi incheie productia in Uniune. Agricultorii polonezi se tem ca fondul va fi un indemn la inchiderea fabricilor de zahar. "Producatorii straini pot lua banii si inchide fabricile din Polonia. Exista un asemenea pericol", atrage atentia Kazimierz Kozba.
Companiile producatoare risipesc aceste temeri. Comisia Europeana a subliniat de multe ori faptul ca Polonia face parte din tarile UE in care productia zaharului se va mentine indiferent de forma reformei pietei. Companiile straine produc 60 la suta din zahar in Polonia.
"Ideea unui fond de restructurare este buna, pentru ca face posibila mentinerea productiei la nivelul actual. Mutarea acesteia va avea loc doar in tarile in care productia nu este rentabila. Daca, in schimb, nu va exista acest fond, se va ajunge la reducerea sumelor destinate fiecarei tari si noi avem de pierdut", asigura Adam Kozio?ek, reprezentantul Nordzucker Polska.
Reforma este sprijinita in forma actuala de Franta si Germania, cei mai mari producatori de zahar din UE. Aceste tari pot castiga cel mai mult din stramutarea productiei din alte regiuni ale Europei. Polonia este al treilea producator de zahar pe piata Uniunii; productia de pe piata va fi anul acesta de aproximativ 1,85 milioane de tone. Impreuna cu Grecia, Spania, Irlanda, Italia, Ungaria, Lituania, Letonia, Slovacia, Finlanda si Portugalia, Polonia se opune reformei propuse de Comisia Europeana.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *