Stiri si noutati

Preturile pentru autovehicolele noi tind spre acelasi nivel pe tot cuprinsul Uniunii Europene, potrivit unui raport al Comisiei Europene

Preturile pentru autovehicolele noi tind spre acelasi nivel pe tot cuprinsul Uniunii Europene largite, potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene privind preturile masinilor.

State recent intrate in UE sunt responsabile pentru aceasta convergenta, conform CE, in timp ce convergenta in vechile state membre pare sa se stabilizeze. In zona euro, cele mai scazute preturi, inainte de impunerea taxelor aferente sunt, de obicei, in Finlanda iar cele mai mari, in Germania.

Privind Uniunea Europeana in ansamblul sau, Danemarca este in medie cea mai ieftina piata, in afara zonei euro urmata de Estonia, care este cea mai ieftina piata dintre noile state membre.

Convergenta preturilor masinilor continua sa se imbunatateasca in Uniunea Europeana, in ansamblul sau. Totusi, diferentele de pret pentru anumite modele raman semnificative si consumatorii nu trebuie sa ezite sa profite de pe urma concurentei existente pentru a beneficia de afacerile bune care inca exista atunci cand cumpara autoturismele din strainatate”, a declarat comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes.

Regulile europene privind concurenta in sectorul autovehiculelor au ca principal obiectiv inlaturarea obstacolelor care stau in calea importurilor paralele in cadrul granitelor interne ale Uniunii Europene. Comisia a demarat deja cateva actiuni impotriva producatorilor de masini care limitau importurile paralele de masini si va continua sa ia masuri.

Diferentele de pret, conform cifrelor din mai 2005, au scazut in mod continuu in cursul ultimului an, de la momentul in care noile state membre s-au alaturat Uniunii Europene. Abaterea medie standard a preturilor in cele 25 piete nationale a scazut de la 6,9 la suta in mai 2004, la 6,4 la suta in noiembrie 2004, pana la 6,3 la suta in ultimul raport. Totusi, dispersia ramane scazuta la nivelul zonei euro (4,4 la suta, fiind la fel ca in ultimele doua rapoarte).

Totusi, diferentele de pret pentru anumite modele, intre statele membre cu cele mai ieftine si cele mai scumpe piete de desfacere, inca pot fi substantiale. Din cele 1.878 preturi mentionate in raport, 579 au depasit cu mai mult de 20 la suta cea mai ieftina piata din Uniunea Europeana (in comparatie cu 598 din 1.909 in raportul anterior).

Din cele 10 cele mai bine vandute masini in Uniunea Europeana in anul 2004, cea mai mare diferenta de pret in cadrul zonei euro se intalneste in cazul autoturismului Fiat Punto, care costa cu 30 la suta mai mult in Germania decat in Finlanda. Aceasta diferenta reprezinta o potentiala economie de 2.700 euro pentru consumatorul german (inclusiv TVA) care cumpara din Finlanda. 

 In ceea ce priveste modelele analizate, Germania continua sa fie cea mai scumpa piata din Uniunea Europeana. Astfel, 34 din 89 de modele prezentate in acest raport sunt vandute consumatorilor la cel mai ridicat pret din zona euro si 20 de modele sunt cu 20 la suta mai scumpe decat in cele mai ieftine piete nationale din cadrul zonei euro. In cadrul zonei euro, in Finlanda sunt cele mai scazute preturi. In afara zonei euro, Danemarca este cea mai ieftina piata, avand preturi mai mici cu 7,5 la suta decat Finlanda.

In comparatie cu mai 2004, in mai 2005 preturile masinilor au crescut cu 0,4 la suta in Uniunea Europeana (plus 1,3 la suta in zona euro). Rata inflatiei la nivel global a ajuns la 1,9 la suta in aceeasi perioada atat in Uniunea Europeana (12), cat si in Uniunea Europeana (25).

Preturile au scazut in Marea Britanie (-1,2 la suta), Polonia (-7,6 la suta) si Republica Ceha (minus 6 la suta). Preturile au crescut, desi la un nivel foarte moderat, in Germania (+0,3%), Franta (+0,9%) si Italia (+2,6%).

Statele membre cu preturi mici la autoturisme inainte de impunerea taxelor nu au inregistrat, in general, cresteri semnificative ale preturilor. Preturile au crescut intr-o anumita masura in Danemarca (+2,4%) si Grecia (plus1,8 la suta) si au scazut in Finlanda (minus 2 la suta) si in Estonia (minus 8,3 la suta).

Pentru intocmirea raportului, CE a folosit date de la 17 producatori europeni si 8 japonezi. Acestia au furnizat Comisiei listele de preturi recomandate pentru vanzarea cu amanuntul, valabile de la 1 mai 2005, pentru 89 din cele mai bine vandute modele.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *