Stiri si noutati

Shell va reduce explorarile in Marea Nordului

Gigantul petrolier Shell a anuntat ca isi va reduce planurile privind explorarile in Marea Nordului din cauza cresterii impozitelor pentru petrol stabilite de Guvernul Britanic, informeaza Rompres. Ministrul Economiei din Marea Britanie, Gordon Brown, a anuntat la inceputul acestei luni o crestere a impozitelor pentru profiturile obtinute din petrolul extras din Marea Nordului de la 10% la 20%.

Shell, care intentiona sa inchirieze trei zacaminte petrolifere, a hotarat sa reduca numarul acestora la doua, dupa ce a analizat decizia lui Brown, a explicat un purtator de cuvant al companiei. „Facusem oferta pentru trei platforme petrolifere, dar, dupa ce am analizat situatia determinata de anuntata majorare a impozitelor, putem sa ne angajam in acest moment, din pacate, doar la doua“, a declarat purtatorul de cuvant.

„Suntem deceptionati de recenta decizie a Guvernului britanic si continuam sa evaluam impactul pe care aceasta propunere ar putea sa-l aiba asupra afacerilor noastre“, a sustinut reprezentantul companiei petroliere.

Shell detine participatii in circa 50 de perimetre petrolifere si de gaze in Marea Nordului si este proprietara a 21 dintre acestea. Cele trei zacaminte pe care intentiona sa le inchirieze erau destinate unor noi proiecte de explorare ce urmau sa se deruleze in viitorii ani si care presupuneau costuri zilnice de 140.000 lire sterline (203.000 euro).

Liderul Partidului National Scotian, Alex Salmond, a avertizat ca decizia va avea grave consecinte economice in Scotia, deoarece va presupune desfiintarea a numeroase locuri de munca si o amenintare pentru multe companii din zona ale caror activitati au legatura cu petrolul.

Shell a anuntat o crestere de 68% a profitului trimestrial, in timp ce beneficiile British Petroleum au crescut cu 27%. Sectorul petrolier britanic a criticat aceasta crestere a presiunii fiscale, care, in opinia expertilor, ar putea sa coste BP circa 600 milioane euro anual, daca pretul petrolului se mentine in jurul a 60 dolari. (F.M.)
Sursa:Averea

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *