Stiri si noutati

Tarom si Blue Air nu figureaza pe lista interdictiilor de zbor in Franta

Autoritatile franceze au publicat, luni, pe Internet, lista companiilor autorizate sa zboare in Franta, lista pe care se regasesc si companiile aeriene romanesti Tarom si Blue Air.

Incepand de luni pe site-ul de Internet al Directiei generale a aviatiei civile (DGAC), francezii au la dispozitie o lista "neagra" a companiilor aeriene interzise pe teritoriul Frantei din motive de securitate, masura luata in urma seriei recente de catastrofe aeriene. De asemenea, autoritatile franceze au publicat si o lista companiilor autorizate sa zboare in Franta, lista pe care se regasesc si Tarom si Blue Air. 

 In plus Franta intentioneaza sa intareasca si controalele prealabile inainte de acordarea dreptului de survol si controalele pe teritoriul francez cu ocazia unei escale. Mai mult, ministrul francez al Transporturilor, Dominique Perben, a anuntat saptamana trecuta ca, pana la finele lunii octombrie, va depune un memorandum partenerilor europeni prin intermediul caruia Franta va propune adoptarea unor masuri comune la nivel european in domeniul securitatii, printre care se numara si adoptarea anumitor dispozitii aplicabile in prezent doar in Franta. Comisia Europeana a promis ca pana la sfarsitul anului va da publicitatii propria sa lista neagra cu companiile aeriene cu probleme.

Anuntul autoritatilor franceze intervine la cateva zile dupa ce un accident aviatic in Venezuela a provocat moartea a 152 de pasageri francezi. In urma acestui accident si a altora petrecute in ultimele saptamani, mai multi pasageri francezi au refuzat sa se imbarce pe avioanele unor companii aeriene straine considerate mai putin sigure.

In schimb, un numar de trei tari, SUA, Marea Britanie si Elvetia, au alcatuit deja liste care reunesc companiile aeriene care nu corespund directivelor in vigoare, in ceea ce priveste operarea si intretinerea aparatelor din flota lor. Aceasi masura urmeaza sa fie luata si de autoritatile belgiene.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *