Stiri si noutati

Toyota confirma constructia unei noi uzine in Canada

Constructorul auto japonez Toyota Motor Corp. a confirmat vineri in mod oficial ca va construi o noua uzina de asamblare in Canada, o investitie de aproximativ 650 milioane dolari (537 milioane euro), informeaza AFP.

Aceasta uzina va fi cea de a saptea uzina din America de Nord a grupului Toyota, cel mai mare constructor auto japonez. Uzina va fi amplasata la Woodstock, Ontario si va angaja aproximativ 1.300 de persoane, preconizandu-se ca noua facilitate de productie sa-si deschida portile la inceputul lui 2008. La aceasta uzina vor fi asamblate vehicule utilitare sport RAV4, cu o capacitate de productie anuala de 100.000 unitati. 

 "Este vorba de prima uzina de asamblare auto complet noua, construita in Canada in ultimii 20 de ani. Aceasta expansiune ne va intari legaturile noastre cu furnizorii si ceilalti parteneri din toata America de Nord", a explicat presedintele firmei japoneze, Katsuaki Watanabe, in comunicatul oficial.

Prin acesta noua investitie Toyota vrea sa-si atinga strategia crestere a productiei in zona Americii de Nord de la 1,51 milioane unitati pe an in prezent la 1,76 milioane unitati in viitorul apropiat. Toyota are deja trei uzine de asamblare in SUA, cate una in statele Kentucky, Indiana si California, o a patra urmand sa fie inaugurata in Texas in anul 2006. In plus firma japoneza mai opereaza cate o uzina in Mexic si Canada. Actuala uzina canadiana a grupului este amplasata la Cambridge, Ontario, aici fiind asamblate modelele Corolla compact, Matrix wagon si RX330 Lexus. In 2003 aceasta uzina a devenit prima facilitate de productie din afara Japoniei unde se asambleaza modelul Lexus.

Performantele puternice inregistrate de Toyota pe piata din America de Nord intervin intr-un moment in care marii rivali americani General Motors Corp. si Ford Motor Co. trec printr-o perioada dificila. Ambele companii americane au redus mai multe mii de locuri de munca, iar GM a anuntat ca va inchide mai multe uzine desi nu a dat alte detalii. Agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s Ratings Services a anuntat recent ca a scazut ratingul acordat datoriilor celor doua companii sub nivelul investment grade, la nivelul junk status

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *