Stiri si noutati

UE aproba fuziunea celor mai mari companii de transport maritim din lume

Comisia Europeana a aprobat preluarea companiei daneze Royal P&O Nedlloyd de catre compania rivala daneza de navigatie A.P. Moller-Maersk A/S pentru 2,3 miliarde de euro (2,78 miliarde de dolari), dupa ce s-au incheiat intelegerile cu ceilalti rivali si dupa incetarea transporturilor dintre Europa si Africa de Sud, informeaza AP.

Grupul danez A.P. Moller-Maersk A/S controleaza Maersk-Sealand, cea mai mare companie de navigatie din lume, cu peste 300 de nave de tip container si 750.000 de containere. Potrivit unor informatii aparute in mass media din Danemarca, Royal P&O Nedlloyd detine la randul sau 156 de nave de tip container si 428.000 de containere, fiind a treia companie din lume din domeniu. Dupa fuziune, veniturile anuale ar urma sa fie cel putin de 28 miliarde de euro (33,86 miliarde de dolari).

Pe langa compania maritima Maersk-Sealand, achizitionata in 1999 pentru 800 milioane dolari, grupul danez A.P. Moller-Maersk A/S detine si un santier naval si o companie aeriana in Danemarca, cateva lanturi de magazine in Danemarca, Germania si Polonia, precum si drepturile de a executa lucrari de explorare petroliera pe platoul continental al Marii Baltice, controlat de Danemarca.

Comisia Europeana sustine prin reprezentantii sai ca a verificat ca aceasta fuziune sa nu produca o piata inegala, cu tendinte monopoliste. Cele doua companii controleaza peste 50 la suta din traseul Europa – Africa de Sud, pe aceasta ruta transportandu-se alimente congelate.

"Cea mai mare parte a comertului mondial se face pe mare. Cand numarul unu mondial al transporturilor navale fuzioneaza cu numarul trei, trebuie sa ne asiguram ca, pana la urma, consumatorii nu vor avea de pierdut", a declarat comisarul responsabil cu pietele interne al UE, Charlie McCreevy.

Fuziunile sunt de multe ori decise de comisarul UE pe probleme de competitie, Neelie Kroes, care a fost ministru danez de transport si membru al consiliului de supervizare al P&O Nedlloyd pentru 13 ani. A fost schimbata din functie atunci cand a devenit comisar UE. In cazul acestor aprobari, pot aparea, deci, unele conflicte de interese.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *