Stiri si noutati

2005 – cel mai bun an din istoria Rompetrol

Grupul Rompetrol a înregistrat, în 2005, o cifră de afaceri de 2,34 miliarde dolari, în creÅŸtere cu 45 la sută faţă de anul precedent, când aceasta s-a cifrat la 1,6 miliarde, iar profitul operaÅ£ional a atins 164 milioane dolari, în creÅŸtere cu 62 la sută faţă de 2004, când se situa la nivelul a 101 milioane dolari, informează un comunicat emis vineri de companie. În urma preluării companiei Dyneff – cel mai mare distribuitor independent de produse petroliere din FranÅ£a, cifra de afaceri a Grupului Rompetrol (TRG) se va dubla, vânzările consolidate la 2005 fiind de 4,85 miliarde dolari. De asemenea, profitul operaÅ£ional consolidat atinge astfel 185 milioane dolari. În anul 2005, totalul taxelor plătite la Bugetul de Stat de Grupul Rompetrol s-a ridicat la peste 730 milioane de dolari, ceea ce reprezintă peste ÅŸase la sută din veniturile Bugetului de Stat. În anul 2004, Rompetrol contribuise la Bugetul de Stat cu taxe în valoare de 635 milioane dolari. EvoluÅ£ia pozitivă a indicatorilor financiari a avut loc pe fondul unor fluctuaÅ£ii majore ale pieÅ£ei produselor petroliere.

2005 a fost un an atipic, evenimentele politico-economice ÅŸi catastrofele naturale neprevăzute determinând, chiar, o creÅŸtere cu peste 40 la sută a preÅ£ului la Å£iÅ£ei ÅŸi produselor petroliere, ceea ce a devansat creÅŸterea structurală pe care specialiÅŸtii o anunţă de mai mulÅ£i ani. ‘Cererea de produse petroliere va fi din ce în ce mai mare, implicit investiÅ£iile pe care Grupul Rompetrol le va face în 2006 vor fi semnificative, pentru a consolida ÅŸi diversifica oferta noastră. Ca urmare a intrării pe pieÅ£e cu risc financiar scăzut, cum este cazul FranÅ£ei ÅŸi Spaniei, Rompetrol care este o companie integrată ÅŸi rentabilă, va căuta cele mai ieftine resurse pe care să le vindem, în continuare, pe pieÅ£ele cele mai stabile. Toate acestea vor duce, ÅŸi pe viitor, la rezultatele financiare extrem de bune’, a declarat preÅŸedintele Rompetrol, Dinu Patriciu. Rompetrol Rafinare (RRC) – subsidiară a Grupului Rompetrol, a înregistat în anul 2005, un profit operaÅ£ional consolidat (EBITDA) de 162 milioane dolari ÅŸi o cifră de afaceri de 2,15 miliarde dolari. CreÅŸterea profitului operaÅ£ional a fost cu 74 la sută faţă de 2004 (când era de 93 milioane dolari), iar a cifrei de afaceri, cu 40 la sută faţă de acelaÅŸi an, când înregistra 1,5 miliarde dolari. Profitul net realizat de RRC în 2005 a fost de 80 milioane dolari, de 13 ori mai mare faţă de 2004 (ÅŸase milioane dolari). Rompetrol a anunÅ£at, deja, derularea unui plan de investiÅ£ii de 260 de milioane de dolari pentru modernizarea rafinăriei Petromidia până în 2007, urmând ca, în acest interval, capacitatea de procesare a acesteia să se majoreze de la 3,8 milioane tone la cinci milioane de tone pe an. Majorarea producÅ£iei vizează, în principal, creÅŸterea exporturilor regionale către pieÅ£ele unde Grupul este ÅŸi va fi prezent. De asemenea, Grupul Rompetrol are în plan investiÅ£ii de 100 de milioane de dolari pentru repornirea platformei petrochimice de la Petromidia, capacitate neutilizată în ultimii zece ani. Grupul Rompetrol NV desfăşoară operaÅ£iuni în 12 ţări.

Principalele activităţi ale Grupului sunt în domeniile rafinare ÅŸi marketing/vânzare de produse petroliere, cu interese adiacente în explorare, producÅ£ie ÅŸi alte servicii pentru industria petrolieră cum ar fi foraj, construcÅ£ii, transporturi, etc. Grupul are peste 8.000 de angajaÅ£i ÅŸi a realizat o cifră de afaceri de 2,34 miliarde dolari în 2005, urmărind să devină una dintre cele mai mari companii petroliere integrate din regiune ÅŸi să obÅ£ină o poziÅ£ie puternică în bazinul Mării Negre.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *