Stiri si noutati

Anul 2006 va fi un an bun pentru bursa

Anul 2006 se asteapta a fi un an la fel de bun pentru bursa ca si cel anterior, ponderea capitalizarii in PIB fiind estimata la un nivel de 25 la suta, valoarea tranzactiilor la peste 12 miliarde RON, iar indicii BET ar putea sa se aprecieze cu peste 25 la suta comparativ cu valorile anului 2005, potrivit unui studiu al Comisiei Nationale de Prognoza. Daca vor avea loc si evenimente favorabile, in sensul unor noi listari la bursa si a lansarii unor instrumente noi de tranzactionare, aceste estimari vor putea fi depasite. De asemenea, potrivit CNP, este de asteptat ca nivelul scazut al dobanzilor sa joace si in anul 2006 un rol determinant in dezvoltarea bursei, prin atragerea mai multor investitori autohtoni din randurile populatiei, ca alternativa la economisire si consum. Pentru ca acest an sa aduca profituri deosebite tuturor participantilor pe piata de capital, cu scopul subinteles al dezvoltarii economiei romanesti si nu acela de a obtine profituri individuale, este necesara si o imbogatire a listei companiilor inscrise la bursa, prin listarea unor companii mari.

In avantajul investitorilor va fi si amanarea intrarii in vigoare a noului Cod Fiscal prin care se reglementeaza impozitarea veniturilor obtinute pe piata de capital, element care a pus anul trecut mari semne de intrebare asupra evolutiei ulterioare a bursei. De asemenea, se asteapta, ca rezultat al fuziunii BVB cu RASDAQ si al selectiei societatilor listate la aceasta din urma, ca piata sa devina mai puternica si stabila. Anul 2005 a fost pentru Bursa de Valori Bucuresti unul deosebit de fructuos, indicatorii sai de referinta inregistrand valori maxime, reflectand atat faptul ca piata de capital s-a stabilizat si s-a dezvoltat corespunzator asteptarilor, cat si o incredere marita in acest instrument de sporire a veniturilor. Indicele BET (care urmareste evolutia celor mai lichide 10 societati) a crescut cu 50,9 la suta comparativ cu luna decembrie 2004. Indicele BET-C, care reflecta evolutia tuturor actiunilor cotate, exclusiv pe cele ale SIF, s-a majorat cu 38,2 la suta, iar BET-FI (care monitorizeaza Societatile de Investitii Financiare) a crescut cu 175,2 la suta fata de valoarea sa din ultima zi de tranzactionare a anului 2004. Valoarea totala a tranzactiilor a crescut de 2,9 ori comparativ cu anul 2004, iar capitalizarea a atins o valoare de circa 20 la suta ca pondere in produsul intern brut si se asteapta un trend similar si in acest an. Rata lichiditatii a crescut la 19,6 la suta (11,5 la suta in 2004)

Totodata, au crescut si plasamentele investitorilor nerezindenti in actiuni si obligatiuni ale companiilor romanesti, astfel incat sumele vehiculate de acestia au crescut de circa 2,7 ori fata de anul 2004 in ceea ce priveste investitiile in actiuni si de 3,4 ori la vanzarile de actiuni. Si in cazul bursei RASDAQ indicatorii au avut o evolutie pozitiva in anul 2005 comparativ cu anul anterior, insa nesemnificativa comparativ cu BVB. Astfel, capitalizarea bursiera a crescut cu 2,6 la suta, iar valoarea tranzactiilor s-a majorat cu 82,2 la suta. Indicii bursieri RASDAQ – C si RAQ I s-au depreciat, insa, fata de decembrie 2004, in timp ce RAQ II s-a apreciat cu 55,3 la suta.
BizWords

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *