Stiri si noutati

AOAR apreciază proiectele guvernamentale de creştere a volumului lucrărilor de investiţii

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) apreciază proiectele guvernamentale de creştere a volumului lucrărilor de investiţii, începând cu anul 2006, informează un comunicat al AOAR. În opinia reprezentanţilor AOAR, priorităţile anului 2006 şi ale anilor care vor urma, sunt caracteristice unui proces de modernizare a României, evoluţiile economice justificând abandonarea politicilor specifice unor etape de tranziţie, pe care ţara noastră le-a parcurs deja în ultimii 16 ani.
Îmbunătăţirea recentă a ratingului de ţară constituie o dovadă a îmbunătăţirii mediului de afaceri românesc ca şi a creşterii atractivităţii acestuia pentru investitori.
Astfel, AOAR va susţine şi în faţa reprezentanţilor FMI prioritatea pe care România trebuie s-o acorde lucrărilor de interes public şi parteneriatelor public-private, pentru realizarea acestora, ca premiză obligatorie pentru implicarea mai puternică a investiţiilor private.
AOAR consideră că banii publici trebuie cheltuiţi cu prioritate pentru investiţii necesare mediului de afaceri şi populaţiei şi nu pentru o protecţie socială excesivă reprezentată spre exemplu de plata de salarii compensatorii timp de trei ani.
Priorităţile economice pe care asociaţia le va susţine în anul 2006 se evidenţiază prin Programul naţional de lucrări de infrastructură, în principal rutieră, programul de autostrăzi (2000-3000Km în următorii 3-5 ani) trebuind să permită legătura rapidă între principalele zone geografice ale României. Faţă de evoluţia semnificativă a creşterii preţurilor utilităţilor în anul 2005 şi a recentelor evoluţii pe piaţă gazelor naturale, AOAR propune aprobarea urgentă de către Guvern a unei strategii de reducere a dependenţei economiei României de importurile de resurse energetice.
Astfel de programe se află în faze avansate de realizare în ţări cu economii foarte dezvoltate şi a devenit recent o prioritate şi la nivel european.
De asemenea, AOAR susţine continuarea procesului de reglementare şi de dezvoltare a intermedierilor financiare, inclusiv a celor nebancare, precum şi promovarea transparentă şi corectă a unor partenariate public-private autentice, care vor permite implicarea, pe viitor, a unor mari investitori, cum ar fi fondurile de pensii sau companiile de asigurări.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *