Stiri si noutati

Atractivitatea Rom?niei ca tara de destinatie pentru investitorii straini a crescut semnificativ

    Atractivitatea Romaniei ca tara de destinatie pentru investitorii straini a crescut semnificativ, concretizandu-se in investitii straine directe estimate, pentru 2005, la un total de patru miliarde euro, a declarat pentru Rompres vicepremierul Gheorghe Copos.
      "Pentru primele 9 luni ale anului 2005, investitiile straine directe au fost de 2,740 miliarde de euro. Se estimeaza un total de patru miliarde de euro in decursul intregului an 2005. De asemenea, o evolutie ascendenta a avut-o in primele noua luni ale anului in curs numarul de societati comerciale cu participare straina la capitalul social nou inregistrate (8.717), acesta marcand o crestere cu 20 la suta comparativ cu perioada similara a anului 2004. Pentru sprijinirea exportatorilor s-a realizat marirea capitalului social al Eximbank, prima data cu 70 milioane RON, apoi cu 560 milioane RON. Un proiect interesant, concretizat recent, este Punctul National de Contact pentru aplicarea Recomandarilor OCDE din Ghidul pentru Intreprinderi Multinationale", a precizat vicepremierul Copos.
      Domeniile coordonate de ministrul de stat Gheorghe Copos sunt mediul de afaceri, investitiile straine directe si intreprinderile mici si mijlocii.
      Pentru a sprijini cresterea competitivitatii sectorului IMM, bugetul alocat Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie pe anul 2006 a crescut cu 2,5 ori fata de valoarea din 2005. IMM vor avea in 2006 un total de 2,46 miliarde de lei pentru programe eligibile pe fonduri structurale (investitii, incubatoare de afaceri, instruire si consultanta, promovarea exportului, fonduri de garantare).
      "Pentru 2006, vrem sa adoptam cat mai urgent, dar de o maniera eficienta, Legea privind procedura aprobarii tacite si Legii privind societatile comerciale, in formule modificate in sensul armonizarii cu directivele europene prin includerea principiilor guvernarii corporative si a unor reglementari de baza referitoare la holding-uri. Se lucreaza, de asemenea, la modificarea Legii Patronatelor nr. 356/2001 si a Legii sindicatelor nr. 54/2003", a spus Copos.
      In domeniul IMM-urilor, in anul 2005 au fost infiintate cinci oficii teritoriale ale Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, in municipiile Craiova, Timisoara, Iasi, Constanta si Targu-Mures.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *