Stiri si noutati

Austria este interesata si de alte mari privatizari din Rom?nia

Dupa ce a devenit cel mai mare investitor in Romania, prin privatizarea Bancii Comerciale Romane, Austria asteapta cu interes privatizarea CEC, apreciaza oficiali austrieci in Romania.
�Prin privatizarea Bancii Comerciale Romane, Austria este la mare distanta cel mai important investitor strain din Romania, iar prin investitiile anuntate deja ale firmelor Schweighofer si Egger de peste 500 milioane euro, Austria isi va consolida in continuare pozitia de prim investitor. Pe termen scurt asteptam cu interes privatizarea CEC, in prim plan aflandu-se Raiffeisenbank, care participa la aceasta privatizare�, a declarat, pentru Rompres, atasatul comercial al Ambasadei Austriei in Romania, Johannes Becker.
Potrivit statisticilor, valoarea totala a capitalului subscris de companiile austriece in Romania este de paste patru miliarde euro, valoare care include si privatizarea BCR, valoare care plaseaza Austria pe primul loc in ierarhia investitorilor in Romania.
Oficialul austriac considera ca Romania ar trebui sa sustina mai mult initiativele IMM-urilor si ca economia romaneasca trebuie sa se retraga treptat din centrele aglomerate spre regiuni.
�Cred ca oamenii nu ar trebui sa se teama sa infiinteze o firma. In Romania exista o multime de sanse pentru IMM- uri, astfel incat sa faca fata concurentei cu UE. In Austria intreprinderile mici si mijlocii reprezinta coloana vertebrala a economiei si preconizam acceasi evolutie si in Romania�, a adaugat Johannes Becker.
In plus acesta considera ca, prin aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, vor fi inlaturate ultimele bariere comerciale. Aceasta poate fi un avantaj pentru ambele parti, iar �prin respectarea standardelor UE – care pe termen scurt desigur ca reprezinta o imensa provocare – economia romaneasca se va consolida si se va maturiza pe termen lung�, a spus oficialul austriac.
�UE este deja cel mai important partener economic al Romaniei, iar impactul aderarii asupra economiei romanesti este adesea supraapreciat. Romania va primi mai mult de la UE decat va trebui sa plateasca. Intrebarea este daca Romania va fi capabila sa asimileze fondurile puse la dispozitie de UE�, a mentionat Becker, precizand ca in prezent acest proces se deruleaza in continuare cu dificultate.
Conform statisticilor austriece exportul romanesc de marfuri spre Austria a fost, in 2005, circa 760 milioane euro (in crestere cu sase la suta fata de 2004), iar importul romanesc de marfuri din Austria se cifreaza la circa 1,5 miliarde euro (in crestere cu 21 la suta). Principalele produse schimbate au fost masini si componente electrice, produse din cauciuc, produse metalice, instrumente medicale, hartie si carton, imbracaminte, lemn si produse din lemn etc.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *