Stiri si noutati

Bancile vor putea acorda mai multe credite populatiei, incepand din 2007

Bancile vor putea acorda, cu aceleasi rezerve de capital, mai multe credite populatiei, incepand din anul 2007, dupa implementarea reglementarilor acordului Basel II in sistemul bancar romanesc. Basel II stabileste pentru banci metodologii de calcul mai precise ale rezervelor de capital pe care trebuie sa le faca, luand in calcul riscul de credit comercial si operational, iar, potrivit prim-viceguvernatorului Bancii Nationale a Romaniei /BNR/, Florin Georgescu, banca centrala este in grafic cu aplicarea acestui proiect. ‘Pana in octombrie 2006, vom dispune de toate instrumentele necesare – lege, reglementari, studiu de impact, pentru ca ele sa fie la dispozitia sistemului bancar, in mod gradual, si sa existe posibilitatile de aplicare eficienta a acestor principii de la 1 ianuarie 2007’, a declarat miercuri prim-viceguvernatorul BNR, la o conferinta organizata de Finmedia.

Georgescu a explicat ca, potrivit noilor reglementari, in cadrul unor plasamente bancare va fi nevoie de efort suplimentar din partea bancilor, care vor trebui sa aduca mai mult capital sau sa isi modeleze expunerea in zona respectiva, in timp ce in alte situatii va avea loc o relaxare, cu acelasi capital bancile putand acorda mai multe credite sau sa faca mai multe plasamente, valorificandu-si mai profitabil resursele de care dispun. Basel II va aduce astfel o relaxare in privinta creditelor catre populatie, ponderea riscului asociat scazand la 75 la suta fata de 100 la suta cat era stabilit de prevederile anterioare (Basel I).

In aceeasi situatie favorabila se vor afla plasamentele bancilor in titluri ale societatilor de brokeraj, a caror pondere de risc scade de la 100 la suta la 20 la suta, pe termen scurt, respectiv la 50 la suta, pe termen lung, si creditele garantate cu proprietati imobiliare, a caror pondere de risc se va diminua de la 50 la 35 la suta. La polul opus, creditarea va fi mai severa pentru administratia centrala, in alta moneda decat cea locala, ponderea de risc crescand de la 0 la 50 la suta, si pentru administratia regionala si locala (de la 20 la 100 la suta). De asemenea, ponderea riscului asociat plasamentelor in titluri ale entitatilor necotate la bursa creste de la 100 la 150 la suta. In ceea ce priveste optiunile bancilor privind abordarile specifice riscului de credit in cadrul Basel II, conform datelor BNR, 30 de banci comerciale au optat pentru abordarea standard (cea de baza, apropiata relativ de Basel I), doua au ales etapa superioara, numita ‘modele interne de rating’, iar doua nu s-au decis inca. La riscul operational, 17 banci au ales indicatorul de baza, 13 abordarea standard, doua au optat pentru modele interne avansate, iar doua banci nu s-au decis inca. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor /ARB/, Radu Gratian Ghetea, a declarat ca Basel II reprezinta mai mult decat o provocare pentru sistemul bancar autohton si ca, desi aceste principii reprezinta o recomandare a Comisiei Europene pentru statele membre UE, pentru o tara ca Romania, in proces de integrare europeana, aceasta recomandare este obligatorie. Ghetea a dat ca exemplu faptul ca bancile din Romania au implementat deja sistemul codurilor IBAN, in timp ce unele state membre inca incearca sa il implementeze, mentionand, de asemenea, ca institutii precum Biroul de Credit sau Fondul de Garantare au fost facute ‘fortat’. ‘La fel se intampla cu Basel II. Daca celelalte state membre UE au suficient timp sa aleaga optiunile, pentru Romania lucrurile trebuie sa se faca mult mai intens’, a spus Ghetea.

Presedintele ARB a atras atentia ca bancile comerciale vor trebui sa isi creeze baze de date mult mai complexe decat cele existente si ca vor aparea mult mai multe riscuri operationale si de piata, ca urmare a introducerii de noi instrumente si noi tipuri de tranzactii, personalul trebuind format profesional in acest sens. Potrivit vicepresedintelui BCR, Ilie Mihai, dupa introducerea Basel II, indicatorul de solvabilitate al bancii va scadea de la 14,99 la suta, cat este in prezent, dupa normele BNR, la 11,83 la suta. In cazul in care acest indicator ar scadea pentru o banca comerciala sub opt la suta, nivelul minim prevazut de Basel II, actionarii bancii respective ar trebui sa vina cu capital suplimentar.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *