Stiri si noutati

Basescu ii invita pe chinezi sa investeasca in Romania

Trimisul special al Rompres, Andreea Rotaru, transmite: Presedintele Traian Basescu i-a invitat pe oamenii de afaceri chinezi sa participe la dezvoltarea investitiilor in Romania. Traian Basescu, prezent luni la Shanghai, in prima zi a vizitei de stat pe care o efectueaza in Republica Populara Chineza, a participat la deschiderea lucrarilor Forumului economic romano-chinez desfasurat in cel mai mare centru financiar si comercial al Chinei.

Cu acest prilej, presedintele Basescu a evidentiat progresele facute de Romania in ultimii ani prin trecerea de la o economie centralizata la una functionala, de piata, care, dupa 16 ani de transformari, a primit toate calificativele de economie concurentiala. In acest sens, Traian Basescu a subliniat ca Romania se afla in cel de-al saselea an consecutiv de crestere economica. ‘Prin ritmul de crestere economica, pot afirma ca Romania are unul din cele mai dinamice ritmuri de dezvoltare din Europa. Capitalul privat domina economia romaneasca, iar mediul de afaceri este unul bun, apreciat de ultimul raport al Bancii Mondiale ca fiind unul dintre cele mai favorabile pentru investitii’, a declarat presedintele roman in cadrul forumului economic.

In ceea ce priveste sistemul bancar, Traian Basescu a aratat ca acesta este unul solid care poate garanta dezvoltarea oricarei societati in conditii avantajoase, un sistem bancar care si-a diversificat ofertele ajungand chiar, la acest capitol, sa concureze cu tari ale Uniunii Europene. ‘Va rog sa tratati acest lucru ca pe o invitatie de a investi in Romania. Cei care au facut deja astfel de investitii va pot spune cat de potrivita este o astfel de actiune pentru a vinde marfuri in spatiul Uniunii Europene’, a spus presedintele. In acest context, seful statului roman a reamintit ca, in ultimii ani, Uniunea Europeana ‘a adoptat o serie de masuri de protejare a pietei sale impotriva produselor provenite din China’, lucru cu care tara noastra este de acord, si a sugerat, din acest punct de vedere, ca oamenii de afaceri chinezi sa faca investitii directe in Romania, investitii care, in viitor, vor deveni afaceri in Uniunea Europeana. In prezent, China este unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali pe care ii are Romania in Extremul Orient, nivelul schimburilor comerciale intre cele doua tari situandu-se in 2005 la 1,9 miliarde de euro in conditiile in care exista un dezechilibru major in balanta comerciala romano-chineza: importurile Romaniei din China se cifreaza la 1,5 miliarde de euro, iar exporturile in China la doar 400 de milioane de euro. ‘Este evident dezechilibrul si de aceea as ruga comunitatea oamenilor de afaceri din Shanghai sa priveasca cu atentie domeniul economic romanesc astfel incat exporturile Romaniei in China sa creasca’, a mai spus presedintele.

Cat priveste insa relatiile politice bilaterale, in cei 55 de ani Romania si China le-au dezvoltat continuu, la cel mai inalt nivel, motiv pentru care Traian Basescu este de parere ca relatiile politice sunt de natura sa stimuleze dezvoltarea relatiilor comerciale dintre cele doua tari. ‘Va asigur ca declaratia mea in legatura cu prioritatea pe care China o reprezinta pentru Romania nu este una de conjunctura. Pentru noi, relatia cu China este o relatie politica si economica prioritara. Invit atat oamenii de afaceri romani, cat si pe cei chinezi sa faca afaceri impreuna, pentru ca ambele state sunt capabile sa protejeze investitiile si sa garanteze relatii corecte’, a apreciat Traian Basescu. Şi pentru ca municipiul Shanghai este infratit cu Constanta, iar seful statului este nascut la malul Marii Negre, Traian Basescu i-a incurajat pe oamenii de afaceri chinezi sa dezvolte si relatiile dintre cele doua comunitati. ‘Asteptam sa vedem cat mai multi turisti chinezi vizitand frumoasa Romanie’, a spus in final presedintele. Prima zi a vizitei de stat pe care o efectueaza in perioada 27-29 martie in China a fost consacrata dezvoltarii relatiilor economice dintre cele doua tari. Un forum de afaceri similar va avea loc si marti, la Beijing, unde se asteapta ca Traian Basescu sa adreseze aceeasi invitatie de a se investi mai mult in Romania.
BizWords

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *