Stiri si noutati

BMFMS – Saptamana trecuta a fost caracterizata printr-o scadere a cotatiilor

Cotatiile au urmat un trend descendent in prima parte a saptamanii trecute, la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu, exceptie facand ultima sedinta, cand majoritatea preturilor au inregistrat variatii pozitive.

Numarul pozitiilor deschise pe piata futures si options a urcat pentru scadentele iunie si septembrie la aproape 27.000, informeaza BMFMS.

"Calmul si stabilitatea din piata valutara, in ciuda cresterii inflatiei, nu putea sa lase indiferenti investitorii", explica un broker evolutia cotatiilor euro. Moneda europeana a fluctuat intre un minim de 3,6080 si un maxim de 3,6230 lei, vineri pretul de cotare fiind stabilit la 3,6135 lei.

Surprize mult mai mari poate oferi dolarul. Trendul ascendent, declansat inca de la inceputul anului, dupa atingerea de catre euro a maximului de 1,3669, a primit o importanta confirmare la sfarsitul saptamanii trecute, cand paritatea a coborat pe pietele americane la 1,2606 dolari.

"Pentru paritate, prima zona de cumparare masiva de moneda americana se anunta in jurul pragului suport de la 1,2630 dolari, care ar putea fi de o scadere la 1,2530. Cel mai puternic prag suport de testat, pe termen scurt, ramane cel de la 1,2460 dolari. Acest nivel va fi mai greu de trecut, dar nu imposibil, el trebuind luat in calcul pe termen lung. In partea superioara, pragurile de rezistenta se regasesc la 1,2762, 1,2856, respectiv 1,2920 dolari/euro", explica Minodora Budin, broker la Terra Consulting.

Raportul leu/dolar cu scadenta iunie a inceput saptamana la preturi de 2,85 – 2,83 lei, vineri el urcand la 2,84 – 2,845 lei. Valorile mai mici decat cele din piata valutara trebuie puse pe seama faptului ca investitorii iau in calcul si evolutia raportului leu/euro, care ar putea scadea in perioada urmatoare sub pragul de 3,6 lei.

Paritatea euro/dolar a inceput saptamana la 1,29 si a incheiat-o la 1,27 dolari. Pragul superior pe care cumparatorii de optiuni CALL il au in vedere este cel de 1,31 dolari, ei platind prime de opt lei pentru un pret de exercitare de 1,30 dolari.

 

 

 

Conditiile climaterice din Romania sunt extrem de favorabile pentru cresterea melcilor

Bucuresti, 14 mai /Rompres/ – Conditiile climaterice din Romania sunt extrem de favorabile pentru cresterea melcilor, helicicultura putand deveni o activitate profitabila pentru romani daca sunt respectate anumite tehnologii de crestere.

"Detinatorii unui teren irigabil prin aspersiune, de minim 2.500 – 3.000 metri patrati, pot incepe o astfel de afacere, care aduce profit din al doilea an de la infiintare daca sunt respectate anumite tehnologii de crestere si normele impuse de UE", a declarat sambata Giovanni Avagnina, directorul Institutului International de Helicicultura din Cherasco, Piemont – Italia, in cadrul conferintei internationale "Cresterea melcilor, o activitate de viitor" desfasurata la Bucuresti.

Acesta a explicat ca pentru a avea succes cu o astfel de afacere, in primul rand trebuie respectata perioada optima de infiintare a unei astfel de crescatorii, asigurarea hranei si nu in ultimul rand trebuie respectate anumite norme impuse de UE in ceea ce priveste cresterea speciilor cu randament mai mare.

Societatea comerciala La Casa Della Lumaca Impex SRL – firma romana -italiana – care lucreaza cu Institul italian de helicicultura este in masura sa furnizeze tuturor celor interesati toate serviciile necesare desfasurarii unei astfel de activitati, oferind inclusiv consultanta pentru accesarea fondurilor Sapard si preluand integral productia pentru valorificare pe piata externa.

"Singura conditie esentiala este de respecta tehnologiile de crestere impuse pentru a prelua integral productia din ferme", au precizat reprezentatii societatii.

Din datele furnizate de firma romano-italiana reiese ca pentru o ferma de minim 3.000 de mp investitiile totale – inclusiv in al doilea an de la infiintare cand se scoate deja profit – se ridica la circa 250 milioane lei, iar veniturile sunt, tot din al doilea an, de aproape doua ori mai mari – de circa 478 milioane lei. Pentru o ferma mai mare de 10.000 mp investitiile se ridica la circa 900 milioane lei, in timp ce veniturile din al doilea an depasesc 1,566 miliarde lei.

Reprezentantul Institutului italian de helicicultura a precizat ca este foarte importanta specia de melc, deoarece preturile pe piata internationala – desi sunt dictate de bursa de la Paris – sunt mai mici pentru Helix Pomatia, circa 1,5 euro/kg, in cochilie, fata de specia Helix Aspersa, care poate ajunge pana la un pret de 4,90 euro/kg. Helix Pomatia este specia de melc care creste si in natura in Romania, nu numai in cultura. Din pacate, in Romania in prezent sunt mai multe crescatorii cu melci din specia Helix Pomatia.

La nivel mondial, Franta este tara care gestioneaza 40 la suta din intreaga cantitate de melci comercializata in lume, printre producatori dar si exportatori importanti situandu-se insa si Turcia, Romania, Bulgaria, Serbia, Lituania si Maroc.

In Italia, din datele furnizate de directorul Institului, consumul de carne de melc a crescut in ultimii 10 ani de 85.000 tone la 362.000 tone, din aceste cantitati productia italiana sustinand doar o treime din consum, restul fiind asigurat din importuri. In Italia sunt in prezent 20.000 de ferme care isi desfasoara activitatea pe circa 95 milioane mp.

Aceste delicatese se cauta pe piata vestica desi cei mai mari consumatori sunt chinezii si americanii.

Deoarece romanii nu sunt consumatori de melci, productiile obtinute in crescatoriile autohtone se indreapta in totalitate catre export. O procesare minima a melcilor ar aduce castiguri insemnate crescatorilor autohtoni, dar acest lucru ar necesita infiintarea unei capacitati de prelucrare, conform normelor UE, dar care ar deveni rentabile numai daca ar exista in Romania cel putin o mie de astfel de ferme.

In prezent, in Romania exista circa 250 de ferme, in medie 150 in zona Timisoara, 70 in zona Botosani si 38 langa Bucuresti. In Romania carnea de melc prelucrata se regaseste numai in supermarketuri, la un pret de peste 100 euro/kg.

Prin programul Sapard – masura 3.4 pot fi finantate proiecte de crestere a melcilor, din martie 2004 si pana in prezent, fiind realizate sase astfel de proiecte, in valoare totala de aproximativ 90.000 de euro.

Romania a exportat in 2004 circa 1.000 tone de carne de melci, mai putin decat contingentul de 1.800 de tone de care a beneficiat tara noastra.

Conferinta internationala "Cresterea melcilor – o activitate de viitor"

a fost organizata de Institutul International de Helicicultura din Cherasco Piemont – Italia, firma La Casa Della Lumaca Impex SRL, Agentia Sapard si Agentia Nationala de Cconsultanta Agricola cu sprijinul Institutului de Comert Exterior de pe langa Ambasada Italiei la Bucuresti.

Programul conferintei a cuprins prezentarea tehnologiei cresterii melcilor de catre doctorul Giovanni Avagnina, respectarea normelor impuse de U.E pentru helicicultura dar si lansarea cartii "HELICICULTURA", in traducere, lucrare adaptata la legislatia romaneasca, cu accent pe Programul SAPARD si care cuprinde si calcule economice conform datelor din Romania.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *