Stiri si noutati

CEC a pierdut afacerea anului cu Fondul Proprietatea

Presedintele Fondului Proprietatea, Nicolae Ivan, a anuntat ieri ca a reziliat contractul cu CEC privind derularea operatiunilor financiare, pentru ca CEC nu a devenit la timp banca depozitara. Noul partener al fondului a devenit BCR.

Nicolae Ivan a anuntat ieri ca a schimbat institutia care va derula operatiunile financiare ale FP

CEC a pierdut afacerea anului cu Fondul Proprietatea. Castigator – BCR

Banca Comerciala Romåna (BCR) va derula operatiunile financiare ale Fondului Proprietatea (FP), dupa ce, la recomandarea CNVM, Fondul a renuntat la contractul semnat cu CEC. „La recomandarea CNVM, care doreste ca banca FP sa fie si depozitar la Bursa in perspectiva listarii actiunilor, Fondul Proprietatea a renuntat la contractul semnat cu CEC“, arata un comunicat al Fondului, remis redactiei. In conditiile in care CEC nu are calitatea de depozitar, Fondul Proprietatea a organizat o noua selectie la care au participat BCR, HVB Bank Romania, Banc Post, BRD Groupe Societe Generale si Banca Romaneasca, mentioneaza sursa citata. Fondul anuntase in luna ianuarie ca licitatia pentru preluarea operatiunilor financiare a fost castigata de CEC, prin reteaua bancii urmand sa fie distribuite si actiunile Fondului catre beneficiarii titlurilor de despagubire. Presedintele Consiliului de supraveghere al Fondului, Nicolae Ivan, estima la acea data ca valoarea operatiunilor Fondului in acest an se va ridica la aproximativ 500 milioane de euro. Inainte de anuntul de ieri, Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea a amanat de doua ori, pana lunea viitoare, momentul la care va anunta firma care ii va oferi consultanta.

Ivan: CEC a avut la dispozitie aproape 3 luni

 „Decizia numirii BCR drept banca care va derula operatiunile financiare ale FP a fost luata in baza faptului ca CEC a avut la dispozitie aproape trei luni pentru a face demersurile necesare pentru a deveni depozitar, si n-a facut nimic. Si asa cum am anuntat, noi dorim sa depunem in doua saptamani la CNVM cererea de listare a Fondului la Bursa“, ne-a declarat Nicolae Ivan, presedintele FP.

 «Abilitarea CEC ca depozitar nu era o problema»

Pe de alta parte, Eugen Radulescu, presedintele CEC, se declara nedumerit de faptul ca decizia de inlocuire a bancii a survenit dupa ce contractul fusese semnat cu Fondul. „Este regretabil faptul ca Fondul Proprietatea a decis sa inlocuiasca CEC, dupa cum este regretabil faptul ca atat Fondul, cat si CNVM si-au dat seama dupa negocierea si semnarea contractului ca CEC nu indeplineste conditiile“, ne-a declarat presedintele CEC. Acesta a subliniat ca „abilitarea ca depozitar nu era o problema pentru CEC, care este o banca universala. Daca se stia de aceasta conditie, sigur s-ar fi rezolvat“, a spus Radulescu.

 Fondul Proprietatea incinge Alianta D.A.

Controversele legate de Fondul Proprietatea s-au inmultit in ultimele saptamani, dupa ce mai multi specialisti au criticat modul de constituire si demersurile autoritatilor in aceasta privinta. Ulterior, s-a creat o ruptura chiar in sanul Aliantei D.A. pe aceasta tema, democratii criticand tot mai vehement solutia pe care au votat-o, anul trecut, alaturi de liberali. De altfel, chiar seful statului a fost primul critic al Fondului, Basescu declarandu-se total impotriva intentiei Guvernului de introduce in FP actiuni ale Loteriei si Imprimeriei Nationale. Ulterior, criticile democratilor, care au asemuit FP cu «mega-escrocheria SAFI», au devenit atacuri politice evidente la adresa Partidului Liberal. Si Opozitia a avut numai critici in privinta Fondului Proprietatea, desi PSD nu a grabit o solutie in privinta despagubirii fostilor proprietari atat timp cat a fost la Putere.

 Vosganian: E nevoie de o asumare politica clara

„Am ridicat Aliantei aceasta tema. Doresc o discutie foarte serioasa cu privire la Fondul Proprietatea si la viitorul acestuia, pentru ca el necesita concursul administratiei locale, modificari legislative, colaborare stransa cu Ministerul Finantelor si CNVM.

 Totodata, e nevoie de o asumare politica clara: toate partidele trebuie sa sustina acest demers si in prezent acest lucru nu se intampla. Nu in ultimul rand, e nevoie de coordonare institutionala“, ne-a declarat senatorul Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Finante-Banci.
Marilena Dan, Carmen Neacsu
Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *