Stiri si noutati

China isi propune sa atraga investitii private in domeniul feroviar

“”>China va elabora legislatia specifica si va lua masuri pentru a atrage investitii autohtone si straine pentru extinderea retelei sale feroviare, care necesita o finantare de 2.000 miliarde yuani (250 miliarde dolari, respectiv 195 miliarde euro), transmite AP.
Ministerul chinez al transporturilor feroviare intentioneaza sa permita investitorilor un control sporit asupra preturilor biletelor de calatorie si comisioanelor de transport de marfa, potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, Wang Yongping, citat de China Daily.
Wang a declarat ca guvernul va asigura de asemenea o mai mare transparenta in sectorul transporturilor si constructiilor de cai ferate.
Ministerul a elaborat proiectul noilor reglementari in domeniul constructiilor de cai ferate si al transportului feroviar de calatori si de marfa, care vor contribui la protejarea intereselor sectorului privat.
Potrivit lui Wang, ministerul va continua insa sa exercite controlul complet asupra orarului retelei de transport feroviar.
‘Pastrarea retelei feroviare ca un intreg si orarul centralizat reprezinta conditia esentiala a reformelor noastre’, a spus oficialul chinez.
Pana in prezent, ministerul chinez al transporturilor feroviare a promovat 43 de proiecte pentru investitori, incluzand realizarea unor linii de transport de pasageri care sa lege capitalele provinciilor.
Autoritatile de la Beijing au planificat sa extinda reteaua feroviara la 100.000 de kilometri pana in anul 2020, de la 73.000 de kilometri cat totaliza la finele anului 2003.
China a anuntat in 2004 ca va permite investitii private in acest sector, punand capat astfel monopolului statului si avand in vedere asigurarea finantarii extinderii retelei de transport.
Aceste schimbari se inscriu pe linia unor reforme mai ample pentru domeniul transportului feroviar si rutier si serviciilor de curierat, menite sa stimuleze competitia si eficienta in aceste sectoare.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *