Stiri si noutati

Companiile slovace sunt interesate sa investeasca in infrastructura din Romania

 Romania este o tara care promite conditii economice favorabile, iar in acest sens companiile slovace sunt interesate sa investeasca in infrastructura, constructii si in dezvoltarea retelei de transport a energiei, a declarat consilierul comercial al Slovaciei la Bucuresti, Milaslav Benacka.

 "Exista posibilitatea sa colaboram si in alte domenii precum constructia de conducte, de drumuri, trenuri, tunele, in agricultura. Un alt sector promitator este productia de echipamente pentru sistemul meteorologic", a declarat pentru Rompres Benacka.

In prezent, in Romania activeaza companii slovace care sunt antrenate in industria constructiilor de masini si industria alimentara.

Schimburile comerciale bilaterale s-au cifrat, in primul trimestru al anului 2005, la 90 milioane dolari, importurile romanesti din Slovacia fiind de 66,8 milioane dolari, iar exporturile Romaniei de 23,4 milioane dolari.

"S-ar putea crea mai multe, printr-o directa comunicare intre companiile din sfera de productie, prin antrenarea si imbinarea mai multor categorii de bunuri", a adaugat Benacka.

In 2004, Slovacia a exportat in Romania bunuri in valoare de 335,8 milioane dolari (fata de 214,2 milioane dolari in 2003, in crestere cu 37,5 la suta fata de anul precedent. Cele mai multe produse exportate de Slovacia sunt produsele din fier si otel, masini de spalat, anvelope, hartie, carton, placaj, chimicale.

Pe de alta parte, exportul romanesc spre Slovacia a fost cu 27 la suta mai mare decat in 2003, inregistrand o valoare de 140,2 milioane dolari (fata de 96,1 la suta in 2003). Romania a exportat Slovaciei produse precum textile, articole de imbracaminte, autoturisme, incaltaminte, vapoare, fier vechi, mobila si chimicale.

"Cred ca, in urmatorii cinci ani, volumul comertului bilateral va creste cu minim 30-40 la suta, pentru ca piata romaneasca este promitatoare", a precizat Benacka.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *