Romania este tara in care platesti cel mai mult din toata Europa ca sa pui pe picioare o afacere personala. Birocratia si coruptia „inghit“ peste 5% din veniturile unei firme. Falimentul te paste inca din momentul in care te duci sa inregistrezi firma si sa procuri autorizatiile de functionare.
Cei care vor sa investeasca pe cont propriu au sanse de castig in industria alimentara, dar trebuie sa se fereasca de industria chimica Ca sa-ti faci firma si sa intri rapid in afaceri, te lupti cu birocratii si imparti spagi in stanga si in dreapta. „Oficial, te costa intre 15 si 18 milioane lei vechi ca sa deschizi o firma in Romania, cu tot cu capitalul social“, spune Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinzatorilor Mici si Mijlocii din Romania. Neoficial, pentru 30 milioane lei vechi, adica dublu, ai toate actele in 24 de ore. Daca nu ai de unde sa dai atatia bani si nu vrei decat sa deschizi un amarat de butic, esti pus pe drumuri pentru orice chichita din dosar. „La Biroul Unic te invart cu dosarele cateva luni pana sa-ti dea aprobare. Uneori iti pierzi si cheful sa mai faci afaceri“, spune Ovidiu Nicolescu. Vestea buna este ca romanii care au renuntat la ideea de a mai deschide o firma au sansa sa fie scutiti de birocratie si de mita dupa integrarea in Uniunea Europeana. „Durata maxima de infiintare a unei firme va fi de o saptamana si costurile de infiintare vor scadea cu 30%“, a explicat Nicolescu. Potrivit acestuia, un roman care vrea sa inceapa o afacere, are sanse de reusita daca investeste in informatica, industria lemnului, industria alimentara si, mai ales, in agricultura ecologica. Pe de alta parte trebuie sa ne ferim deocamdata sa bagam banii in agricultura traditionala si industria chimica.
Micii afaceristi romani vor avea propriul portal de afaceri pe Internet, la adresa www.immromania.ro, creat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, impreuna cu Agentia pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie. Vor fi prezentati furnizorii si solicitantii de servicii de afaceri, consultantii si finantatorii. Portalul va avea sectiuni speciale de legislatie pentru IMM, targuri virtuale, precum si o bursa a locurilor de munca.
Cristina Ciobanu
Sursa: Averea“
Have something to add? Share it in the comments.