Stiri si noutati

Desi are un mare potential, climatul investitional romanesc are probleme cu coruptia si cu legislatia

Lupta impotriva coruptiei trebuie sa aiba si forma, nu doar fond, a declarat ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut ?eres la conferinta internationala A investi in Romania, desfasurata luni, la Bucuresti.

Ministrul ?eres a aratat ca investitiile straine in tara noastra implica sume mari, a caror repartizare atrage in mod special coruptia. Fonduri de acest fel au fost utilizate de ministerele Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Administratiei si Internelor, Economiei si Comertului si Agriculturii, a aratat ministrul.

Totodata, ?eres a mai precizat ca, in virtutea unui climat economic sanatos, este necesara renegocierea unor contracte si anularea unor licitatii de alocare de lucrari publice.

Ministrul considera ca exista si evolutii pozitive, reamintind interventia presedintelui OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, care s-a declarat multumit de climatul investitional din Romania, indemnand investitorii sa continue activitatea in acelasi ritm.

Ministrul a spus ca in Romania exista vointa politica si guvernamentala de a permite dezvoltarea de afaceri profitabile de catre investitorii straini, referindu-se la Erste Bank, institutie financiara care si-a manifestat interesul pentru CEC, si la piata asigurarilor, careia i se ofera in tara noastra o clientela foarte vasta, dat fiind faptul ca pana in urma cu 15 ani, in Romania nu exista decat o singura companie de asigurari, care era a statului.

Petrom este apreciata drept una din cele mai de succes privatizari din Romania, in momentul de fata, statul detinand 40 la suta din totalul actiunilor. Petrom ”este unul dintre cazurile in care privatizarea este bine sa continue”, a subliniat ?eres.

In cadrul Forumului au avut loc mese rotunde.

Atilla Korodi, secretar de stat pentru integrare europeana in Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, alaturi de reprezentanti ai Siemens AG si Porr AG, a prezentat in cadrul discutiei cu tema Proiecte de mediu in regiune costurile integrarii din punct de vedere al mediului. Astfel, cifra totala a investitiilor necesare este de 29,3 milioane de euro, din care peste noua milioane se asteapta din fonduri europene, 5,4 milioane de la bugetele locale, iar din surse de finantare internationale private, 6,2 milioane de euro.

Aceste sume sunt necesare pentru rezolvarea unor probleme precum prevenirea si controlul poluarii industriale, refacerea strategiei pentru inundatii, eroziunea fosiera pe coasta Marii Negre. De asemenea, secretarul de stat a mai aratat ca toate proiectele cu finantare ISPA (Instrument Structural de Pre-Aderare) beneficiaza de consultanta in valoare de un milion de euro.

Emil Constantinescu, vicepresedintele EIB, Wolfgang Roth si Alexandros Galiatsatos, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, au pus accent pe importanta pozitionarii Romaniei, ca parte din Sud-Estul Europei, ca legatura intre Marea Neagra si Marea Caspica. De asemenea, a fost subliniata importanta proiectelor de infrastructura feroviara, auto, navala si aeriana, cu accent pe Coridoarele Europene IV, VII si IX- Constanta-Bucuresti-Sibiu-Timisoara, Constanta-Canal Dunare-Marea Neagra-Rin-Main-Rotterdam si Giurgiu-Bucuresti-Ploiesti-Albita.

De asemenea, a fost trecut in revista proiectul de colaborare cu Bulgaria, in privinta podului de la Calafat-Vidin. Pentru realizarea proiectelor din infrastructura urmeaza sa fie utilizate fonduri din partea BEI (Banca Europeana de Investitii), BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare), dar si din Fondul de Coeziune, destinat tarilor membre cele mai sarace.

Referitor la industria energetica, discutie moderata de secretarul de stat in cadrul Ministerului Economiei si Comertului Dan Victor Alexandru, s-a pus accent pe sustinerea proiectului gazoductului Nabucco, de conectare a Marii Caspice cu Orientul Mijlociu. De asemenea, s-au purtat discutii asupra punerii bazelor unei piete nationale si regionale de energie electrica, asupra aspectelor legate de finalizarea privatizarilor din domeniul energetic, respectiv filialelor Muntenia Sud, Turceni, Rovinari si Craiova, ale Electrica.

Discutiile avand ca tema intreprinderile mici si mijlocii au fost moderate de directorul Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, Anca Popescu. Acestea au pus in prim plan importanta consultantei in domeniul afacerilor, ca si a fondurilor nerambursabile. Participantii au accentuat faptul ca, din cauza lipsei de informare, fondurile Sapard au ramas neutilizate in anul 2004. De asemenea, datorita reformei fiscale, in anul 2005 au fost infiintate cu 50 la suta mai multe IMM-uri fata de anul precedent, a aratat directorul Anca Popescu.

Vicepremierul George Copos a vorbit despre climatul investitional din Romania. Ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler, a expus o perspectiva a importantei comertului exterior in dezvoltarea regionala.

Copos a aratat ca este necesara in aceeasi masura limitarea interventiei statului in economie, dar si intarirea pozitiei acestuia, ca si pozitionarea tuturor obiectivelor in vederea integrarii. Acesta a prezentat evolutiile pozitive la nivelul principalilor indici macroeconomici, printre care nivelul tot mai ridicat al investitiilor straine, dar si stimulentele pe care statul le ofera investitorilor straini, prin intermediul legii 332/2001, privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie. ?i ministrul Winkler a subliniat avantajele Romaniei ca piata de desfacere pentru investitorii straini, aratand ca, prin acordurile sale de liber schimb, Romania are o piata de 550 de milioane de consumatori.

Forumul a avut ca scop aprofundarea proiectelor de interes comun in plan regional, intarirea si extinderea proiectelor de succes din zona.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *