Stiri si noutati

Deutsche Post va oferi 5,3 miliarde euro pentru compania britanica Exel

Posta germana, Deutsche Post AG, urmeaza sa faca o oferta formala de aproximativ 5,3 miliarde euro pentru preluarea firmei britanice de logistica Exel Plc, informeaza Reuters preluand un articol aparut duminica in cotidianul german Frankfurter Allgemaine Zeitung.

Citand surse din interiorul ambelor companii, cotidianul german informeaza ca oferta grupului german ar urma sa fie anuntata in mod oficial luni dimineata. Reprezentantii sindicatelor celor doua companii si-ar fi exprimat deja acordul fata de aceasta tranzactie, sustine ”Frankfurter Allgemaine Zeitung”. Daca oferta celor de la Deutsche Post se va confirma, tranzactia va avea totusi nevoie de aprobarea autoritatilor britanice si germane. La inceputul acestei luni, ambele companii au confirmat ca porta negocieri privind o posibila achizitie a Exel de catre Deutsche Post, informatie care a determinat cresterea cu 17 procente a pretului actiunilor firmei britanice.

Posibila oferta de 5,3 miliarde euro a celor de la Deutsche Post valorizeaza actiunile Exel undeva la 12-13 euro per actiune, grupul german intentionand sa lanseze o oferta de 12,40 euro pentru fiecare actiune Exel sustine Reuters, precizand ca Deutsche Post intentioneaza sa plateasca mai putin de 30 la suta din pretul tranzactiei in actiuni, in acest sens intentionand sa emita noi actiuni in valoare de aproximativ 1,5 miliarde euro.

Exel ofera servicii de logistica la nivel global si era considerata de multa vreme drept o posibila tinta a unei operatiuni de preluare, dat fiind marimea relativa redusa a companiei britanice, aproximativ 109.000 de angajati in intrega lume, in comparatie cu giganti de tipul Deutsche Post, cel mai mare furnizor de servicii postale din Europa. Grupul german are 380.000 de angajati si 58 la suta din actiunile sale sunt controlate de guvernul de la Berlin. Cu o valoare de piata de aproximativ 23 miliarde euro, Deutsche Post a demarat in ultima vreme o strategie de extindere in strainatate a diviziei sale de logistica si curierat expres, DHL, in scopul reducerii dependentei sale de piata postala germana, piata unde monopolul Deutsche Post urmeaza sa expire in 2007. La randul sau, Exel si-a sporit considerabil afacerile anul trecut, cand a achizitionat compania de transport rutier Tibbett & Britten pentru 328 milioane lire sterline.

In 2003 Exel controla aproximativ 2,7 procente din piata britanica a serviciilor de logistica, evaluata la 148 miliarde euro, in timp ce DHL Solutions, subsidiara a Deutsche Post, controla aproximativ 1,1 procente din aceiasi piata. In primele sase luni ale anului trecut Exel a realizat un profit operational de 81,8 milioane lire sterline, comparativ cu 721 milioane euro cat a realizat in aceiasi perioada Deutsche Post.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *