Stiri si noutati

Educatia, sanatatea si transporturile beneficiaza de cele mai mari sume la rectificarea bugetara

“”>Cele mai mari sume alocate la cea de-a doua rectificare bugetara din 2006, aprobata miercuri de Guvern, sunt destinate investitiilor in educatie, sanatate si in infrastructura rutiera si feroviara.
Ministerul Educatiei si Cercetarii va primi in plus fata de bugetul alocat suma de aproximativ 1.300 milioane lei (RON) (13.000 miliarde lei vechi), in special pentru proiecte de investitii care vizeaza modernizarea sistemului de invatamant si constructia si modernizarea de campusuri scolare, informeaza un comunicat transmis de Biroul de presa al Executivului.
Anterior rectificarii bugetare, Guvernul a mai alocat suma de 5.500 miliarde lei vechi pentru investitii in educatie.
Fondurile alocate suplimentar vor fi destinate, in principal, pentru obiective de investitii, consolidari, reabilitari, reparatii, achizitii si plati la imobile din invatamantul superior (285,8 milioane lei noi) si preuniversitar (277,5 milioane lei noi).
In invatamantul superior, vor fi finantate obiective de investitii pentru realizarea a 44 a spatii de invatamant, reabilitarea a 50 si consolidarea altor 47. De asemenea, vor fi construite 14 camine studentesti, iar 210 vor fi reabilitate.
De asemenea, vor fi reabilitate 75 de spatii de invatamant din reteaua invatamantului preuniversitar, iar alte 62 vor intra in reparatii capitale. Totodata, unitatile din invatamantul superior vor fi dotate cu material didactic.
Prioritara este si dotarea laboratoarelor scolare, centrelor logopedice si psihopedagogice (250,5 milioane lei noi).
Fondurile suplimentare vor fi folosite si pentru finantarea de baza a institutiilor de invatamant superior de stat (80 de milioane lei noi).
Se are in vedere si asigurarea utilitatilor pentru unitatile scolare din mediul rural (49,7 milioane lei).
De asemenea, din fondurile alocate prin rectificarea bugetara se va asigura suma de 142,1 milioane lei noi (1.421 miliarde lei vechi), destinata bugetelor locale, pentru plata celei de-a doua transe din diferentele salariale din perioada octombrie 2001- septembrie 2004 pentru personalul didactic din invatamantul de stat.
Ministerul Sanatatii va primi o suplimentare de aproximativ 2.000 miliarde lei vechi, in principal pentru investitii in infrastructura sistemului sanitar public si finantarea programelor nationale de sanatate.
Suma va fi utilizata pentru proiecte de investitii si programe de sanatate, pentru realizarea unor obiective de investitii noi, respectiv opt spitale regionale de urgenta de gradul I si 20 de spitale de urgenta de gradul II, precum si pentru consolidarea si extinderea unor corpuri ale Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.
Fondurile alocate prin rectificarea bugetara Ministerului Sanatatii vor fi folosite, de asemenea, pentru reabilitarea liniei de productie de vaccinuri a Institutului National de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino si pentru elaborarea documentatiei necesare pentru o noua linie de productie de vaccinuri.
Vor mai fi achizitionate aparate medicale si vor fi finantate programe de prevenire si control al bolilor transmisibile, precum si programe destinate sa ajute persoanele care fac dialize. Vor fi achizitionate 150 de ambulante pentru dotarea serviciilor de ambulanta judetene, o nava fluviala de interventie in situatii de urgenta pentru locuitorii din Delta Dunarii. Sunt, de asemenea, alocate fonduri pentru reabilitarea unor unitati sanitare de psihiatrie.
Bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului va fi majorat cu 1.705,3 milioane lei (17.053 miliarde lei vechi), din care 601,9 milioane lei noi, proveniti din credite externe, vor fi utilizati pentru reabilitarea de drumuri si constructia de autostrazi.
Ministerul va primi de la bugetul de stat suma de 1103,5 milioane lei de la bugetul de stat, in principal pentru finantarea programelor de intretinere si dezvoltare a infrastructurii rutiere si feroviare ( 836,9 milioane lei noi).
In domeniul transportului rutier vor fi finantate, intre altele, urmatoarele proiecte: Centura Bucuresti, fluidizarea traficului pe DN1, DN1A Sacele-Brasov, Autostrada Bucuresti-Pitesti, DN 66 Campul lui Neag, pe o distanta de 10 kilometri.
In ceea ce priveste infrastructura feroviara, principalele programe de intretinere si dezvoltare avute in vedere sunt pe urmatoarele linii de cale ferata: Arad-Timisoara-Craiova, Calafat, Ungheni-Iasi-Pascani, Halmeu-Oradea-Cluj-Coslariu, Buzau – Farei – Galati – Reni, Craiova – Videle – Bucuresti, Videle-Giurgiu, Vantu de jos – Ramnicu Valcea – Pitesti – Bucuresti, Oradea- Episcopia Bihorului.
De asemenea, sunt avute in vedere, pentru reabilitare, programe de infrastructura feroviara, intre care: Orsova – Caransebes, Bucuresti-Timisoara, Piatra Olt – Copsa Mica, Constanta -Mangalia, Bucuresti – Brasov, Bucuresti-Episcopia Bihorului, precum si poduri feroviare dunarene.
Suma de 149,2 milioane lei noi va fi alocata pentru finantarea lucrarilor de reabilitare si asfaltare a drumurilor locale, de alimentare cu apa a satelor, programului sali de sport si finantarii programelor de dezvoltare a turismului.
Fonduri in valoare de 50 de milioane de lei noi vor acoperi cheltuielile determinate de facilitatile si gratuitatile de transport acordate veteranilor, pensionarilor, elevilor, studentilor, revolutionarilor.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *