Stiri si noutati

FMI: «E posibila o revizuire a acordului stand-by inainte de expirarea acestuia»

Reprezentatii Fondului Monetar International (FMI) sunt optimisti in privinta revizuirii acordului stand-by cu Romania inainte de expirarea acestuia in luna iulie a.c., potrivit negociatorului-sef al Fondului in relatia cu Romania, Emmanuel van der Mensbrugghe. "Cred ca este posibila o revizuire a acordului stand-by inainte de expirarea acestuia", a declarat Van der Mensbrugghe. El a afirmat ca a lasat "unele observatii la BNR si la Guvern". Politica salariala fost subiectul unor discutii extinse cu Guvernul, acesta primind optiuni multiple din partea reprezentantilor FMI.

Totodata, reprezentantii Fondului recomanda sporirea veniturilor bugetare, fara a indica insa majorarea unui impozit sau a unei taxe anume. "Recomandam puternic prezentarea Codului Fiscal in fata Parlamentului pana in iunie", a afirmat Van der Mensbrugghe. El a explicat ca acest lucru este necesar pentru ca la 1 ianuarie 2007 sa inceapa sa fie aplicate reguli fiscale ce sa aduca venituri comparabile cu cele din UE. In tarile Uniunii, veniturile sunt de cel putin 35% din PIB, in timp ce in Romania acestea se situeaza la 30-31%, in functie de metoda de calcul utilizata. Misiunea FMI, care s-a aflat in vizita in Capitala in perioada 25 ianuarie – 7 februarie, a discutat raportul anual conform prevederilor articolului IV din statutul FMI privind evolutiile macroeconomice si financiare. Boardul FMI urmeaza sa discute raportul la finele lunii aprilie. Acordul stand-by inceput in 2004 a fost suspendat in toamna lui 2005, dupa ce autoritatile romane au respins solicitarile institutiei financiare, fapt ce a determinat FMI sa considere acordul ca fiind "deraiat".

Evaluari pesimiste

Oficialii FMI apreciaza ca in 2005 cresterea economica a fost de circa 4%, inferioara estimarilor avansate de autoritati, de 4,7%. Mai mult, cresterea PIB din 2005 s-ar situa la jumatate din cea consemnata in 2004, de 8,3%. Van der Mensbrugghe a afirmat insa ca in acest an cresterea economica ar putea fi de 5-5,5% din PIB. In acelasi timp, rata inflatiei va fi in acest an de circa 6,5%, peste nivelul superior al intervalului asumat de banca centrala, de 4-6%. De altfel, reprezentantii FMI au recomandat bancii centrale ca politica monetara sa fie "stransa" si chiar sa intareasca unele dintre elementele acesteia. Rezultatele politicii monetare, care a fost considerata imbunatatita de la plecarea ultimei delegatii FMI si pana in prezent, urmeaza sa apara peste 18 luni. In consecinta, oficialul Fondului a afirmat ca in 2007 poate fi atinsa tinta de inflatie de 4%.
Consuela Stegarescu

Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *