Stiri si noutati

Impregilo va construi un pod intre Italia si Sicilia

Firma italiana de constructii Impregilo si consortiul international pe care il conduce a castigat miercuri licitatia pentru atribuirea unui contract in valoare de 4,4 miliarde euro pentru constructia celui mai mare pod suspendat din lume, pod ce va lega insula Sicilia de Italia, informeaza Reuters.
Impregilo se va alatura grupului japonez Ishikawajima-Harima Heavy Industries, firmei spaniole Sacyr Vallehermoso si mai multor firme italiene. O purtatoare de cuvant a companiei care se ocupa de acest proiect a anuntat ca oferta Impregilo a depasit-o pe cea a unui alt consortiu condus de firma de constructii italiana Astaldi.
Constructia podului ce va lega insula Sicilia de Italia urmeaza sa demareze anul viitor, estimandu-se ca lucrarile se vor finaliza in 2012. Prim-ministrul italian, Silvio Berlusconi a fost unul din sustinatorii acestui proiect, considerandu-l vital pentru dezvoltarea economica a sudului Italiei, o regiune cu o infrastructura invechita si slab dezvoltata. Insa criticii sustin ca acest pod nu va fi construit din motive ecologice si cele ce tin de climatul politic din Italia. In avampremiera alegerilor legislative ce vor avea loc anul urmator, opozitia de centru-stanga sustine ca Italia nu-si poate permite un proiect atat de costisitor, dand de inteles ca daca va castiga alegerile ar putea sa anuleze proiectul. In plus oponentii proiectului sustin ca acest va fi amplasat intr-o zona in care au loc frecvente miscari seismice, fapt care-l face periculos de construit.
Acordarea contractului de constructie a unui pod peste Stramtoarea Messina este insa un punct de hotar pentru acest proiect care a ramas pe planseta arhitectilor timp de mai multe decenii din cauza diverselor probleme, variind de la dispute intre arhitecti la acuzatii privind implicarea Mafiei. Podul va avea o lungime de aproxiamtiv patru kilometri si va lega insula Sicilia de regiunea Calabria, urmand a scurta o calatorie de doua ore cu trenul si ferry boat-ul la o calatorie de aproximativ 10 minute cu autoturismul.
Principalii actionari ai firmei insarcinata cu acest proiect, Stretto di Messina, sunt compania de stat Fintecna, compania nationala de cai ferate si cea de autostrazi precum si autoritatile regionale din Sicilia si Calabria.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *