Stiri si noutati

Integrarea Rom?niei in UE incurajeaza investitiile japoneze

Apropierea momentului integrarii Romaniei in UE creste interesul mediilor de afaceri japoneze pentru investitii, au subliniat participantii la seminarul economic romano-nipon desfasurat miercuri, 20 iulie, la Tokio, intitulat Companiile romanesti  furnizori competenti si priceputi.

Yoshitada Takahashi, vicepresedinte executiv al JETRO, a declarat ca pe masura ce se se apropie momentul primirii Romaniei ca membru cu drepturi depline in Uniunea Europeana se va inregistra o crestere a investitiilor nipone. Romania, a subliniat el, joaca un „rol de lider” in zona Marii Negre, principalele atuuri fiind dinamismul pietei, in special cu deschidere spre spatiul ex-sovietic, precum si accesul direct la resurse energetice.

Imediat dupa primul val al extinderii UE nivelul investitiilor nipone in noile state membre a crescut, a exemplificat Yoshitada Takahashi. La randul sau, Masaya Yasui, director in Ministerul japonez al Economiei, Comertului si Industriei, a mentionat ca in perioada 2000-2004 exporturile din Japonia spre Romania au crescut de patru ori, iar importurile de catre Japonia s-au dublat.

In cifre, progresul constant al economiei romanesti este confirmat de cresterea PIB de la 35 miliarde dolari la aproximativ 74 miliarde dolari intre 2000 si 2004, a afirmat oficialul de la Tokio oamenilor de afaceri niponi.

Este un moment extrem de avantajos, insa mai sunt multe de facut”, a declarat Masaya Yasui, subliniind ca ”guvernele Romaniei si Japoniei trebuie sa lucreze impreuna pentru a promova investitiile straine directe”. Cea mai buna incurajare in acest sens o pot oferi companiile care au deja afaceri de succes, care sa transmita mediilor de afaceri mesajul ca ”Romania este o tara buna pentru investitii”, a mai spus el. O asemenea afacere de succes a fost prezentata in detaliu oamenilor de afaceri de catre vice-presedintele executiv al YKK, Teruo Inoue.

Avatanjele Romaniei au fost expuse de reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe prezenti la seminar. Comisarul general al Romaniei la EXPO, Ferdinand Nagy, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, a prezentat avantajele economice ale pozitiei geopolitice a Romaniei, o punte intre UE si spatiul Caucazului, spre resursele energetice din Marea Caspica.

Potrivit ambasadorului Romaniei in Japonia, Aurelian Neagu, economia romaneasca a transmis semnale pozitive catre investitori, in principal printr-o constanta crestere economica in ultimii ani si scaderea implicarii statului in economie. Sorin Vasilescu, prim-consilier al Agentiei pentru Investitii Straine, a exemplificat aceste evolutii, mesajul principal transmis oamenilor de afaceri niponi fiind ca ”mediul investitional din Romania este stimulativ si predictibil

 Integrarea Romaniei in UE, a apreciat de asemenea ?tefan D. Popa, prim-vicepresedintele CCIR, ”ofera noi sanse pentru parteneriate economice pe termen lung” intre Romania si Japonia. El le-a recomandat investitorilor niponi ”sa tina cont de Romania in viitoarele lor planuri de dezvoltare a afacerilor

Seminarul din 20 iulie este al treilea organizat de Ministerul Afacerilor Externe cu ocazia participarii Romaniei la EXPO 2005. Primul seminar s-a desfasurat pe 14 aprilie la Osaka si a avut ca tema schimbul de experienta in domeniul administratiei locale. Pe 1 iunie, Ziua Romaniei la Expozitia Mondiala de la Aichi, s-a desfasurat in cadrul Expozitiei seminarul ”Romania-viitoarea destinatie a afacerii tale”, la care au participat 180 de reprezentanti ai mediilor de afaceri din cele doua tari si care a avut loc sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

Manifestarea a fost organizata de Pavilionul Romaniei la EXPO 2005 Aichi, Ambasada Romaniei la Tokio, impreuna cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in colaborare cu Organizatia Japoneza pentru Comert Exterior (JETRO).

La eveniment au participat peste 120 de oficiali si oameni de afaceri din cele doua tari. EXPO 2005 Aichi se desfasoara in Japonia in perioada 25 martie-25 septembrie, participarea Romaniei tarii noastre la acest eveniment fiind coordonata de Ministerul Afacerilor Externe.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *