Stiri si noutati

Investitie de 47 de milioane de euro pentru o rafinarie de combustibili ecologici

Grupul portughez Martifer urmeaza sa investeasca 47 de milioane de euro, in urmatorii doi ani, la Lehliu Gara, in construirea unei rafinarii specializate in productia de Biodiesel din uleiuri vegetale, ce urmeaza a utiliza ca materie prima floarea soarelui si rapita, a anuntat, marti, Carlos Gil, directorul companiei Biomart Romania, membra a grupului Martifer, intr-o conferinta de presa organizata de Agentia Romana pentru Investitii Straine.

?i senatorul de Calarasi, Constantin Dumitru, a apreciat atat investitia cat si orientarea acesteia, aratand ca, in zona aleasa de Martifer terenul are o calitate foarte buna pentru utilizarea agricola, precum si ca agricultura intregului judet Calarasi poate supravietui din acest proiect. Grupul Martifer urmeaza sa achizitioneze aproximativ 50.000 de hectare de teren care sa asigure materia prima pentru un minim necesar functionarii capacitatii de productie, iar compania Agromat, membra a grupului Martifer, va contracta productia de seminte oleaginoase de pe aproximativ 150.000 hectare.

Rafinaria urmeaza sa ofere aproximativ 200 de locuri de munca, in contextul in care gradul de ocupare este, in zona, de 40 de procente, iar populatia activa din Lehliu Gara este de 3.700 de persoane.

Dumitru a precizat ca uzina "Tractorul" Brasov a fabricat deja un model de tractor cu combustibil biodiesel si, de asemenea, a adus in atentia ARIS, in scopul atragerii unor investitii straine, fabrica de confectii din Lehliu Gara, care oferea, pana in 1990, 1.500 de locuri de munca.

Combustibilul Biodiesel urmeaza sa conformeze Romania la standardul european EN 14214 si vine in intampinarea directivei Uniunii Europene 2003/30/CE cu privire la promovarea utilizarii biocombustibililor si a altor combustibili regenerabili. Potrivit acestei directive, statele membre UE trebuie sa inlocuiasca benzina si motorina utilizate in transport in proportie de doua procente cu biocombustibili pana la sfarsitul anului 2005 si in proportie de 20 de procente, pana la sfarsitul lui 2020. Orice masina cu motorizare diesel de ultima generatie poate folosi combustibil biodiesel, amestecat in concentratie de doua-cinci procente cu motorina obisnuita. Biodieselul reduce cu aproape 90 la suta emisia de dioxid de carbon si cu 98 de procente pe cea de sulf, din atmosfera.

Referitor la investitia Martifer in Romania, presedintele ARIS, Ana-Maria Cristina a precizat ca proiectul rafinariei reprezinta un succes, precum si ca intentia ARIS este de a aduce in fiecare zona proiecte potrivite.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *