Stiri si noutati

Investitii serioase in infrastructura si transporturi

Un numar de 12 memorandumuri de finantare ISPA, in valoare de 292 milioane euro, dintre care 217 milioane euro asistenta nerambursabila de la Uniunea Europeana, au fost semnate vineri de ministrul Finantelor Publice, Sabastian Vladescu, si seful Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele. Banii vor fi alocati pentru lucrari de infrastructura de mediu (apa potabila, canalizare si deseuri) si transport (infrastructura rutiera si feroviara). Potivit lui Jonathan Scheele, in afara de cele 12 memorandumuri de finantare mai exista in faza de finalizare inca doua. Unul din sectorul transporturi, in coridorul sapte, pentru imbunatatirea conditiilor pe Dunare, in valoare de 38 milioane euro, iar celalalt in sectorul de mediu (pentru imbunatatirea sistemului de distributie a apei potabile, canalizare si epurare in judetul Caras Severin), in valoare de 52 milioane euro.

‘Sistemul de management si control creat simultan cu finantarea proiectelor trebui sa functioneze cu eficienta maxima, pentru ca fondurile ISPA angajate prin aceste memorandumuri de finantare sa poata fi utilizate in proiecte, avand in vedere ca termenul final de eligibilitate ISPA este 31 decembrie 2010. Nu este timp de pierdut pentru a finaliza aceste proiecte’, a explicat Scheele. Cele doua 12 proiecte de mediu vor include reabilitarea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare din Deva si Hunedoara, Suceava, managementul integrat al deseurilor in municipiul Bacau si zonele invecinate, dar si in judetul Arges, precum si asistenta tehnica pentru pregatirea de proiecte in sectorul de mediu, in vederea pregatirii pachetului de proiecte pentru Fondurile Structurale. In domeniul transporturilor vor fi finantate proiecte precum constructia infrastructurii rutiere si feroviare privind legatura la podul de la Calafat -Vidin, varianta de ocolire Lugoj, asistenta tehnica pentru elaborarea portofoliului de proiecte pentru Fondul de Coeziune in sectorul rutier, asistenta tehnica privind elaborarea portofoliului de proiecte pentru Fondul de Coeziune, in sectorul feroviar, asistenta tehnica privind elaborarea planului general de transport, asistenta tehnica pentru pregatirea de proiecte rutiere pe reteaua TEN-T, precum si asistenta tehnica privind imbunatatirea conditiilor de navigatie pe Dunare, pe sectorul comun romano-bulgar si studiile adiacente. Sebastian Vladescu a subliniat faptul ca fondurile ce ii revin Romaniei pentru cofinantare vor putea fi asigurate, iar in prezent se lucreaza pentru a asigura cofinantarea pentru fondurile structurale.

‘Va fi nevoie de oameni care sa aiba capacitatea de a implementa aceste proiecte in conditii eficiente si morale. Dorim ca asupra derularii acestor proiecte sa nu planeze nici cea mai mica idee de alocare neconforma cu standardele europene’, a precizat Vladescu. Pana in prezent, Romania a incheiat un numar de 60 de Memorandumuri de Finantare, cu o valoare totala de 2,7 miliarde euro, din care doua miliarde euro reprezinta asistenta nerambursabila ISPA. ‘Autoritatile romane au pregatit in timp util proiecte ISPA cu care s-a acoperit deja un procent de 96 la suta din alocatiile bugetare pentru perioada de pana in 2007’, a precizat Scheele. Potrivit lui Scheele, Romania trebuie sa se pregateasca si pentru fondurile care vor veni dupa aderare, ce se vor ridica la peste 30 miliarde euro.
BizWords

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *