Stiri si noutati

Investitiile directe s-au cifrat la 445 milioane dolari in primele cinci luni

Investitiile straine directe cu impact semnificativ in economie (investitiile facute in Romania in baza legii nr. 332/2001) in perioada ianuarie-mai 2005 au atins un volum de 445 milioane dolari, fiind inregistrate 39 de proiecte, in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut, informeaza Agentia Romana pentru Investitii Straine/ARIS/, intr-un comunicat remis Rompres.

In primele cinci luni ale anului 2004 au fost inregistrate 31 proiecte de investitii cu impact semnificativ in economie, care au insumat 419 milioane dolari.

Principalele domenii in care s-a investit, de la intrarea in vigoare a legii nr. 332/2001, sunt telecomunicatiile (21,62 la suta din totalul investitiilor), serviciile (14,08 la suta), comertul (11,58 la suta), industria energetica (11,55 la suta), industria constructoare de masini (8,69 la suta), industria metalurgica (5,80 la suta), industria lemnului, celulozei si hartiei (7,63 la suta).

Pe grupe valorice, au fost inregistrate cinci proiecte de investitii de peste 100 milioane dolari, 10 proiecte de investitii cu valori cuprinse intre 50-100 milioane dolari, 79 de proiecte de investitii cu valori cuprinse intre 10 si 50 milioane dolari, iar restul de 284 reprezinta proiecte de investitii situate in limita 1-10 milioane dolari.

Firmele care au inregistrat proiecte de investitii cu cele mai ridicate valori, in perioada ianuarie-mai 2005, sunt Hiproma – cu proiecte de construire a doua magazine de tip hypermarket ce vor fi amplasate unul in Bucuresti si unul in Constanta (valoarea totala a acestor doua investitii este de peste 83,5 milioane USD si vor fi finalizate in a doua jumatate a anului 2006), Petrotel Lukoil – cu un proiect de investitii localizat in Ploiesti, in valoare de peste 54 milioane dolari, in domeniul prelucrarii titeiului, cu termen de finalizare in august 2007, si Mobifon SA, care a investit in proiecte in domeniul telefoniei, in Bucuresti, cu termen de finalizare in decembrie 2006 si cu o valoare totala a investitiilor de 40 milioane dolari.

Investitiile directe cu un impact semnificativ in economie sunt definite de legea nr. 332/2001 ca fiind acele investitii cu o valoare care depaseste echivalentul a un milion de dolari, realizate in formele si modalitatile prevazute de lege si care contribuie la dezvoltarea si modernizarea infrastructurii economice a Romaniei, determina un efect pozitiv de antrenare in economie si creeaza noi locuri de munca. Aceste investitii pot fi efectuate in orice domeniu de activitate, cu exceptia sectoarelor financiar, bancar, de asigurari-reasigurari, precum si a celor reglementate de legi speciale.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *